Израелската армия заяви, че жертвите на удара в Дамаск са били терористи, действали срещу Израел, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари каза късно в понеделник, че жертвите на удара, насочен срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, са били "терористи", които са участвали в нападения срещу Израел.

Това беше първият официален коментар на израелската армия по отношение на удара. Техеран и Дамаск обвиниха за атаката Израел, който така и не пое отговорност за нея. Иран се закани да отвърне на нападението, което изостри регионалното напрежение на фона на войната между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа.

"Убитите в Дамаск са били членове на силите Кудс. Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел", заяви Хагари на пресконференция.

"Сред тези терористични агенти е имало членове на "Хизбула" и ирански помощници. Не е имало нито един дипломат, доколкото знам. Не ми известно да е убит и един цивилен при тази атака", добави Хагари.

При удара срещу иранското консулство бяха убити 16 души, в това число седем членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, двама от които - висши офицери. 

В отговор Иран атакува в нощта срещу 14 април Израел със стотици дронове, балистични и крилати ракети - безпрецедентно нападение в историята на двете държави.

Голямата част от дроновете и ракетите бяха прехванати от Израел с помощта на международни партньори и страни от региона като САЩ, Франция, Великобритания и Йордания.

Според Израел с общи усилия са били прехванати 99% от дроновете и ракетите. Леко засегната е била единствено военна база "Неватим" в Южен Израел. При посещението си в базата днес началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща отговор на иранската атака.