На 28 нарасна броят на жертвите при взрива в каменовъглена мина в Северозападна Турция, 28 са ранените, сочат най-новите данни, обявени от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа в Tуитър.

Коджа уточни, че 11 души са били извадени на повърхността и са получили медицинска помощ в болница.

Експлозията е станала в 18,15 ч. местно време снощи в мина край град Амасра, на брега на Черно море, отбелязва Франс прес.

Спасителните екипи се опитват да извадят няколко десетки миньори, затрупани в галерии, намиращи се на дълбочина 300 и 350 м. Според министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу 49 от общо 110-те миньори, които са намирали под земята по време на експлозията, са останали блокирани.

"Изправени сме пред една наистина тъжна картина", каза Сойлу, пристигнал спешно на мястото на трагедията заедно с министъра на енергетиката Фатих Донмез.

"По първоначални данни става въпрос за експлозия на газ гризу", посочи Донмез.

Първоначално турската държавна агенция за борба с бедствията съобщи в Туитър, че причината за експлозията е повреден трансформатор, но по-късно оттегли това предположение и обясни, че експлозията е резултат от възпламеняване на метан.

Очаква се днес на място да дойде и президентът Реджеп Тайип Ердоган. "Иска ни се да няма повече загинали и миньорите ни да бъдат спасени", написа снощи в Туитър Ердоган.

Първоначално министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че 14 души са загинали при взрива във въглищна мина в окръг Бартън, Северозападна Турция, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

 

Експлозията в 18:15 ч. вчера вероятно е станала заради натрупване на газ гризу, посочи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, който също е в района, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Синдикатът на миньорите "Маден-Иш" по-рано съобщи, че е взривът е станал заради натрупване на газ гризу.

В района са изпратени екипи на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), на жандармерията, пожарната, както и много линейки. Продължават усилията за спасяване на затрупаните миньори.

Главната прокуратура на Бартън е предприела разследване във връзка с трагедията, информира ТРТ-Хабер.

През последните години имаше редица тежки инциденти в рудници в различни части на Турция. През май 2014 г. във въгледобивна мина в Сома, Западна Турция, при експлозия загинаха 301 служители.