Най-малко осем души загинаха в югоизточната част на Индия и стотици пострадаха след изчитане на газ от химически завод, предаде Франс прес. Ройтерс съобщава за шестима загинали.

"Най-малко 70 души са в безсъзнание в близка болница, а общо между 200 и 500 души получават медицинска помощ", заяви представител на полицията в град Висакхапатнам в щата Андхра Прадеш.

Вижте снимки >>

Телевизионни кадри показаха хора, припаднали на улицата, опитвайки се да избягат от засегнатия район, където са изпратени 25 линейки. Много хора са настанени в болница. Оплакванията са от затруднено дишане и парене в очите.

Снимка: АР/БТА

Близо 1000 души са се почувствали зле в радиус от три километра от завода на компанията Ел Джи Полимърс лимитед в град Вишакхапатнам, предаде Асошиейтед прес

Снимка: АР/БТА

Предполага се, че е изтекъл газ стирол от две цистерни, съдържащи по 5 000 тона химикали. Те са били оставени без надзор поради блокирането, причинено от пандемията с коронавируса в Индия от края на март. Сигналът за инцидента е подаден от местните селяни около 3:30 часа сутринта днес.

"Стигнахме веднага до мястото. Човек можеше да почувства газта във въздуха и не беше възможно никой от нас да остане там повече от няколко минути. Подготвени и екипирани спасители започнаха работа около 4:00 часа сутринта", каза полицейски комисар.

Снимка: АР/БТА

Най-малко три села са в процес на евакуация, съобщи представител на местните власти.