Погребенията са в гробищата Петах Тиква и Ришон Лецион близо до Тел Авив, както и в гробището Сен-Жан д'Акр в Северен Израел.

Телата на петимата израелци пристигнаха тази нощ на летище Бен Гурион в Тел Авив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Петте ковчега, покрити с израелското знаме, бяха свалени от военен самолет, който кацна в 00,30 ч. местно време.
На пистата се бяха събрали десетки роднини и приятели на загиналите. На церемония с военни почести присъства и израелският министър на туризма Стас Мисежников. Беше прочетена заупокойна молитва за загиналите.

Израелските власти обявиха имената на жертвите, от които четирима са мъже, а петата е бременна жена. Това са Ицик Коленги, на 28 години, Амир Менаше, на 28 години, Елиор Прайс, на 26 години, Маор Харош, на 25 години и бременната Кошава Шрики, на 42 години.

"Търся съпругата си, не знам дали е жива или е мъртва", беше казал Ицхак Шрики, съпругът на Кошава пред спешното отделение в бургаската болница. Той също вече е в родината си и разказа пред израелски медии, че Кошава тъкмо била забременяла ин витро след години на лечение.

"Исках тя да си почине, да събере сили, а всичко свърши с тази катастрофа", казва Ицхак. "Едва когато се върнах в Израел, разбрах, че тя е убита. Научих го, когато ми казаха, че премиерът иска да ми изкаже съболезнования", допълва той.

"Тези копелета убийци... И двамата загинаха – тя и бебето й”, споделя болката си една от сестрите на Кошава. Двете израстват без родители, пише bTV.

Семейството на Елиор Прайс до последно се надява той да е оцелял при атентата в Бургас. „Винаги се е измъквал от критични ситуации”, разказва леля му. Когато стават известни резултатите от ДНК-експертизата обаче, пред тях „светлината изгаснала”.

Елиор пътувал до България с двама от най-добрите си приятели. „Когато разбрахме, че единият от тях е в тежко състояние, осъзнахме, че той най-вероятно не е по-добре, тъй като е седял до него. Беше невероятен и успяваше да развълнува хората”, споделя лелята.
Тя се обърна и към премиера Бенямин Нетаняху: „Моля ви, трябва да сложите край на убийствата на израелски граждани по всички брегове”.

Маор Харош загива заедно със своя приятел Елиор Прайс по време на експлозията. Третият техен приятел Даниел Фахима е сериозно ранен и е излетял към Израел на следващия ден.

Тримата били приятели от детството, които живеели в един и същ квартал в Акра. Дни преди инцидента тримата излезли да се разходят, когато Маор решил да се присъедини към планираната от Елиор и Даниел ваканция буквално в последната минута.
„Връзката между тях беше много силна”, разказва техен приятел: „Все още не мога да повярвам, че са мъртви, за мен те са живи”.

Само преди четири месеца пък Ицик Коленги станал баща. След раждането на бебето той и съпругата му планирали кратка ваканция заедно с него. В крайна сметка детето им останало при родителите на Ицик.
Почивката за семейството се очертавала като дълъг уикенд с двойка семейни приятели - Амир Менаше, на 27 години, и съпругата му. Ицик и Амир загиват – жените им са ранени.

Междувременно в село Юруково днес обявиха ден на траур заради загиналия при атентата българин - шофьора на автобуса - Мехмед Кьосов. 36-годишният мъж ще бъде погребан следобяд, съобщи кметицата Еминe Еланска.

От община Якоруда ще отпуснат еднократна парична помощ за семейството на загиналия. Мехмед има съпруга и дъщеря в пети клас. Собственикът на транспортната фирма, в която е работил загиналия мъж, пък откри банкова сметка в помощ на близките му.

Снимки от атентата в Бургас