Руската държавна телевизия направи интервю с жена, за която твърди, че е майката на отровения във Великобритания бивш руски разузнавач Сергей Скрипал, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преди седмица Скрипал беше изписан от болницата повече от два месеца, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество. Неговата дъщеря, която също беше отровена, беше изписана по-рано. Двамата бяха отведени на неизвестно място и не са се появявали публично.

Вчера руският Първи канал излъчи интервю с жена, представена като Елена Скрипал, която другия месец ще навърши 90 години. Тя каза, че не е разговаряла със сина си, откакто той е беше хоспитализиран, и призова британските власти да му позволят да й се обади.

"Не съм виждала сина си от 14 години. Искам да се срещна с него, искам да го прегърна силно близко до сърцето си. Аз съм на 90 и не представлявам опасност за никого", каза жената в интервюто, докато бършеше сълзите си.

Нито британските власти, нито единственият известен родственик на семейство Скрипал в Русия са споменавали досега, че майката на Сергей Скрипал е жива.

Жената, за която се твърди, че е тя, заяви още, че по-рано всяка седмица разговаряла със сина си по телефона. Тя призова още британските власти да да разрешат на братовчедката на дъщерята на Скрипал - Виктория, която вече получи отказ за виза за Обединеното кралство, да го посети. Самата Юлия Скрипал обаче призова преди време братовчедка си да не я търси.

Сергей Скрипал е бивш офицер от руското разузнаване, който през 2004 година е арестуван и осъден за шпионаж в полза на Великобритания. През 2010 година отива във Великобритания след размяна на пленници. Преди да бъде отровен, води тих и спокоен живот в английския град Солсбъри на 145 км югозападно от Лондон.