Първите "жълти жилетки" започнаха да се събират тази сутрин за пета поредна събота в района парижкия бул. "Шанз-Елизе", за да протестират, съобщи Франс прес.

"Предния път бяхме тук заради данъците, този път е заради институциите: искаме повече пряка демокрация", заяви 28-годишен демонстрант на име Жереми, който е дошъл от град Рен да протестира в столицата.

Шестима души бяха задържани тази сутрин в Париж преди началото на протеста на "жълтите жилетки". Това съобщи телевизия Бе Еф Ем, като се позова на данни на полицията.

В града са мобилизирани 8000 души от органите на реда, подкрепени от 14 бронирани машини на жандармерията. Сили за борба с безредиците бяха разположени тази сутрин около централните железопътни гари и по протежение на бул. "Шанз-Елизе". В цялата страна са мобилизирани 69 000 служители на полицията за очакваните днес демонстрации.

Протестите срещу увеличаването на цените на горивата, на данъците и като цяло срещу поскъпването на живота започнаха на 17 ноември. Оттогава всяка събота те прерастват в масови безредици в Париж. Тази социална криза започва да тежи все повече на икономиката, чийто растеж, който и без това е слаб във Франция, ще бъде още по-малък от прогнозите.