Протестиращите във Франция, станали известни като "жълтите жилетки" днес са сравнително малко, около 1000 души бяха преброени в края на Триумфалната арка, съобщи francetvinfo.fr. Медията припомня, че това е петия съботен протест на французите.

Наблюдава се разделение в редиците на протестиращите. От една страна, мнозинството са представители на "умерени" искания към властите и настояват, че е време за диалог, но има и група "непримирими", които настояват протестите да продължават и да се засилват.

Хиляди полицаи и други представители на силите за сигурност са разположени в Париж, а правителството призова за спокойствие след насилието при предходните протести.

Сили за сигурност, екипирани за борба с уличните безредици, са разположени около централните жп гари и по "Шанз-Елизе", където магазините са затворени, а витрините са закрити с дъски в очакване на протестите. Въпреки това повечето от наблюдателите са на мнение, че протестите затихват.

Малко преди обед се стигна до леко спречкване между полицията и протестиращите на "Шанз-Елизе". Конфликтът бързо бе прекратен, след като силите на реда използваха лютив газ, за да разпръснат тълпата, а протестиращите тръгнаха към Триумфалната арка.