Центърът на земетресението е локализиран на около 15 километра дълбочина, близо до град Аваран, в провинция Белуджистан. В района е обявено извънредно положение. Кадри на местната телевизия показват напълно разрушени къщи и хора, останали без дом след силния трус.

Според заместник-председателя на парламента в Белуджистан над 30 души са загинали, а около 30% от къщите в бедния район Аваран са били разрушени, предаде Ройтерс.

Местните власти съобщиха за най-малко 80 души загинали. Всички те са от областта Аваран. Опасенията са, че броят на жертвите ще продължава да расте, тъй като много хора  изглежда са затрупани под отломките на сгради, предаде ДПА.

Земетресението е било толкова силно, че край бреговете на Пакистан в Арабска море се е образувал нов остров.

Трусът е  усетен и в индийската столица Делхи, където сградите са се разлюлели.

Американският геофизичен институт обяви „червена тревога” във връзка със земетресението в Пакистан, което означава, че е възможно трусът да е станал причина за смъртта на голям брой хора и че бедствието може да се окаже с големи мащаби, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„В миналото такива земетресения са изисквали реакция на национално и международно ниво”, подчерта службата, която предвижда и икономически загуби от труса.

„Земетресението бе мощно. Очакваме вторични трусове”, заяви от своя страна началникът на пакистанската сеизмологична служба Захид Рафи, като добави, че засегната зона е слабо населена и с ниски постройки.

Над 40 души загинаха при трус в Югозападен Пакистан през април, припомня ДПА. Най-страшното земетресение в историята на страната стана през 2005 г. и причини повече от 74 хиляди жертви.