Президентът Володимир Зеленски заяви, че издигането на украинския флаг на Змийския остров в Черно море е знак, че страната му няма да бъде сломена. Думите му са повод предупреждението на руския президент Владимир Путин към Запада, че усилията да го победят ще доведат до трагедия за Украйна, предаде Ройтерс.

Във ястребова реч пред парламентарни лидери повече от четири месеца след началото на войната, Путин каза, че Русия едва е започнала в Украйна и перспективите за преговори ще стават все по-мрачни, колкото по-дълго се проточва конфликтът, отбеляза агенцията.

"Много пъти сме чували, че Западът иска да се бие с нас до последния украинец. Това е трагедия за украинския народ, но изглежда, че всичко върви към това", каза руският държавен глава.

В нощното си видеообръщение в четвъртък Зеленски отговори предизвикателно, като каза, че двумесечната операция за връщане на Змийския остров е предупреждение към всички руски сили.

"Нека всеки руски капитан на борда на кораб или самолет види украинския флаг на Змийския остров и нека знае, че страната ни няма да бъде сломена", каза той.

Змийският остров, петънце южно от пристанището на Одеса, се превърна в символ на украинската решителност, изтъква Ройтерс. През февруари, когато му беше наредено да се предаде, малкият украински гарнизон на острова отказа и беше ударен от въздуха.

Русия изостави острова в края на юни в, както го определи, жест на добра воля - победа за Украйна, с която Киев се надяваше да разхлаби блокадата на Москва на украинските пристанища.