"Ако западните страни искат да победят Русия, нека да опитат да го направят". Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание с ръководителите на парламентарните групи в долната камара на руския парламент, предаде Франс прес.

"Днес ние чуваме, че те искат да ни победят на бойното поле. Какво да кажа на това? Нека опитат!", заяви Путин.

После той добави, че Русия все още не е започнала сериозните неща в Украйна, където от края на февруари тя води голяма военна офанзива, допълва БТА.

"Всеки трябва да знае, че ние все още не сме започнали сериозните неща в Украйна. В същото време ние не отказваме преговори за мир. Но онези, които ги отказват, трябва да знаят, че колкото по-дълго те ги отказват, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас", предупреди руският президент.

Пред депутати от Държавната дума Путин каза още, че намесата на Москва в Украйна бележела преминаването към "многополюсен свят". "Ако този същият Запад е искал конфликт, чрез който да се премине към нов етап в борбата с Русия, към нов етап на сдържане на нашата страна, тогава можем да кажем, че донякъде успя. И войната беше отприщена, и санкции бяха въведени. При нормални условия би било трудно да се направи това. Но това, на което искам да обърна внимание е, че те трябва да разбират, че вече са загубили от самото начало на специалната ни операция, защото нейното начало означава и начало на радикален край на световния ред по американски", подчерта руският президент.

"Русия се "подготвя за най-лошото" по отношение на транспортните връзки с Калининград на фона на санкциите, наложени от ЕС", предаде ДПА, позовавайки се на изказване на говорителя на Кремъл.

"Провеждат се разговори по различни канали с цел освобождаване на товарния транзит през Литва", заяви Дмитрий Песков пред информационна агенция "Интерфакс". "Разбира се ние се надяваме на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото", добави той.

Литва блокира транзита на всички стоки, подлежащи на санкции от ЕС, които бяха наложени в отговор на руската инвазия в Украйна. Сред засегнатите товари са луксозните стоки и стоманата, които заедно представляват по-голямата част от транспортираните стоки. На пътници все още е позволено да пътуват през територията на Литва.

Ръководителката на руския Федерален съвет Валентина Матвиенко определи действията на Литва като безумие и предупреди, че ако не бъде намерено решение, Русия ще реагира. Матвиенко нарече западните санкции срещу Русия противозаконни. "Но въвеждането на санкции върху транзита от една част на Русия до друга част на Русия, това е най-крайната проява на безумие, което не е позволено в международните отношения", каза тя. Матвиенко не даде подробности за контрамерките, които Русия би могла да предприеме.