"Саакашвили бе задържан в ресторанта "Сулунги", който е до офиса на нашата партия", съобщи пред агенция ТАСС неговата говорителка Татяна Баграновска.

Тя допълни, че той е бил вкаран със сила в бял микробус и откаран в неизвестна посока. Според нея Саакашвили е бил задържан от хора в камуфлажна униформа, които не му се представили.

"Те дойдоха с три коли", посочи тя и съобщи номера на един от автомобилите.

"Според някои информация имало е представители на специално подразделение на граничната служба", каза още Баграновска, според която Саакашвили е бил похитен.

От граничната служба засега отказаха коментар, но заявиха, че може би по-късно ще дадат информация.

От полицията пък коментираха, че нямат общо със задържането.

Адвокатите на партията "Движение на новите сили" се опитват да изяснят всички обстоятелства, допълва руската агенция, цитирана от БТА. Миналата седмица обаче защитата предупреди, че той може да бъде депортиран или екстрадиран, след като загуби съдебно обжалване.

По-рано днес бившият грузински президент не дойде на разпит в украинската прокуратура в рамките на проверка, свързана с неговата екстрадиция. Той трябваше да се яви в 12 часа московско време, но негов адвокат каза, че няма да го направи, защото смята, че проверката е незаконна.

Новината за ареста на Саакшвили беше съобщена ексклузивно и в профила му във Фейсбук.



Михаил Саакашвили беше задържан на 5 декември миналата година по обвинение в сътрудничество с престъпни групи и в организиране на митинги, а също и затова, че бил получил от Русия около 500 000 долара за финансиране на протестни акции с цел сваляне на властта в Украйна.

След серия перипетии и под уличен натиск той бе освободен на 11 декември от съда в Киев, който отклони искането на обвинението за домашен арест. Наложен му беше обаче "нощен" арест - да не може да напуска дома си от 22 до 7 часа. Самият той не се признава за виновен по никое от обвиненията и ги обяви за политически мотивирани.

49-годишният Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той обаче напусна страната малко преди края на мандата си заради предстоящи обвинения за разправа с демонстранти и се пресели в Украйна. Там бе назначен от президента Петро Порошенко за губернатор на Одеска област. По-късно обаче двамата влошиха отношенията си и той отне украинското му гражданство.

Междувременно през януари тази година съд в Тбилиси осъди задочно Саакашвили на 3 години затвор по делото за убийството на служител на „Обединена банка на Грузия“.