Украйна ще премахне безвизовия режим за руски граждани от 1 юли, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Съгласно решение, планирано от правителството, Украйна ще въведе визов режим за руските граждани от 1 юли 2022 г.", каза Зеленски.

По-рано украинският президент съобщи, че е предложил правителството да разгледа въпроса "в рамките на противодействие срещу безпрецедентните заплахи за националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на страната", посочва ТАСС.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, руските граждани нямаха нужда от визи, за да влизат на украинска територия. Решението за премахване на безвизовия режим вероятно ще бъде възприето като символично, имайки предвид, че границите между двете страни са официално затворени, но все пак то представлява значителна промяна в сравнение с позволяваната преди това лекота на пътуване. Много руснаци имат роднини в Украйна, а други редовно пътуваха, за да посещават украинските плажове и културни забележителности, отбелязва Асошиейтед прес.

Командирът на морската пехота на САЩ обеща помощ за защитата на Япония срещу заплахите от Китай и Русия

Командирът на морската пехота на САЩ заяви днес, че неговите подчинени ще помогнат за защитата на югозападните острови на Япония срещу нарастващите заплахи от Китай и Русия, предаде АП.

В началото на преговорите си в Токио с японския министър на отбраната Нобуо Киши генерал Стивън Ръдър каза, че присъствието на американски морски пехотинци е съсредоточено в т.нар. първа островна верига в западната част на Тихия океан. Това е редица острови от Япония до филипинския архипелаг, която по традиция е определена за граница на китайската сфера на влияние, но която Пекин напоследък се опитва да измести на изток.

"С нашите сили западно от линията на смяна на датите ще продължим да живеем, тренираме и работим на първата островна верига главно с помощта и подкрепата на нашите японски домакини", каза генералът.

Думите му бяха предшествани от данни за руска и китайска военноморска активност около Япония. Вчера министерството на отбраната в Токио е забелязало група от седем руски бойни кораба до южното крайбрежие на японския град Чиба, плаващи в югозападна посока. Забелязани са били също няколко разузнавателни кораба на Китай близо до протока Цугару, Северна Япония, които няколко дни по-рано са се намирали южно от Япония.