В Украйна, в Донецка област продължават тежките сражения край Бахмут и Соледар. Проруските сепаратисти твърдят, че са поели контрола на селище между двата града.

Властите в Киев не са потвърдили тази информация. При руски удари срещу пазар в село в Харковския район са загинали 2-ма души, а петима са ранени. Сред пострадалите е и 13-годишно момиче.

Според местните власти, под руините може да има още затрупани хора. От началото на войната районът е под всекидневен обстрел.

Украинските войски устояват на "новите, още по-яростни атаки" срещу Соледар, в близост до Бахмут, град в Източна Украйна, който Москва се опитва да превземе от месеци, заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщание.

"Благодаря на всички наши войници, които защитават Бахмут ... и бойците в Соледар, които устояват на новите и още по-яростни атаки от нашествениците", каза президентът.

Град Соледар, в Донецка област, се намира на около 15 километра от Бахмут - град, който имаше около 70 000 жители преди началото на руската инвазия през февруари миналата година, и който сега е епицентър на боевете.

"Благодарение на съпротивата на нашите войници там, в Соледар, ние спечелихме допълнително време и запазихме силите на Украйна", посочи Зеленски.

"Всичко е напълно унищожено ... Цялата територия на Соледар е покрита с трупове на нашествениците и носи следи от експлозиите. Ето как изглежда лудостта", добави украинският президент.

По-рано вчера украинските въоръжени сили съобщиха, че са отблъснали опит за превземане на Соледар, след което боевете са се възобновили.

"След неуспешен опит на врага да превземе Соледар в Донецка област (руснаците) се прегрупираха, възстановиха живата си сила, прехвърлиха допълнителни щурмови подразделения, промениха тактиката и започнаха атаки", написа украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр в Tелеграм.

"В момента врагът е разположил голям брой щурмови части, формирани от най-добрите резерви на групата "Вагнер". Те буквално стъпват върху труповете на собствените си войници", добави тя.

В изявление ръководителят на частната руска военна компания "Вагнер", Евгений Пригожин, каза, че атаката срещу Соледар е извършена "изключително" от членове на неговата организация.

Още по-рано вчера проруските сепаратисти в Донецка област твърдяха, че са поели контрол над село Бахмутское, на няколко километра от Соледар.

Руски войски и бойци на частната военна компания "Вагнер" вероятно контролират по-голямата част от градчето Соледар в Източна Украйна, след тактически напредък през последните четири дни, съобщи днес и британското министерство на отбраната в редовната си разузнавателна сводка, предаде Ройтерс. Соледар е на няколко километра от Бахмут, където войските на двете страни претърпяха тежки загуби в някои от най-интензивните окопни бойни действия откакто Русия нахлу в Украйна преди близо 11 месеца. Много вероятно е руската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обкръжен от север и да бъдат нарушени украинските комуникационни линии, се посочва в британската разузнавателна сводка.

През септември Москва обяви, че е анексирала четири украински области, включително Донецка област в Източна Украйна, след референдуми, непризнати от Киев и Запада.