Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение, предаде Ройтерс.

Украинският лидер заяви на днешната си годишна пресконференция в Киев, че се очаква представителите на висшето военно командване и правителството да обсъдят "доста чувствителния въпрос за мобилизацията" и след това той да бъде разгледан и от парламента.

Зеленски заяви, че извършването на мобилизация от такъв мащаб ще изисква допълнително финансиране.

"Тяхната гледна точка (на военното ръководство на Украйна, бел.ред.). . .те предложиха да бъдат мобилизирани още 400 000-500 000 души. Това е сериозно число", изтъкна президентът.

"Аз казах, че ще имам нужда от допълнителни аргументи, за да подкрепя този ход. Защото, на първо място, става дума за хора и защото, на второ място, става дума за справедливост, това е въпрос на отбранителна способност и въпрос на финанси", каза Володимир Зеленски.

Украинският президент заяви, че за предложената допълнителна мобилизация биха били необходими 500 милиарда гривни (13,5 милиарда долара).

На пресконференцията си Зеленски опроверга твърденията, че има търкания между него и началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни. Украинският президент каза, че поддържа работните си отношения със Залужни.

Зеленски направи това си изявление след седмици на спекулации за напрежение между двамата мъже, отбелязва Ройтерс.

"Имам работни отношения със Залужни. Той е отговорен за резултата на бойното поле, заедно с генералния щаб. Има много въпроси там. Офанзивата е сложен въпрос. Нещо е направено, нещо не е направено, нещо се случва, нещо липсва или въобще няма да бъде направено. Аз смятам, че можем да си позволим да живеем в Украйна днес с резултат всеки ден. Всеки от нас трябва да е готов да допринесе за този резултат. И това не е саможертва. Да си главнокомандващ е чест и да си президент е чест, огромна чест. Трябват ни силни действия и резултати. Това е", каза Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че иска скоро да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, за да намери решения на разногласията между Украйна и Унгария, предаде Франс прес.

Това изявление бе направено броени дни след като Орбан наложи вето върху приемането на нов помощен пакет на Европейския съюз за Украйна.

"Ние сме съседи и се опитваме да намерим решения на въпросите помежду ни. За тази цел трябва да организираме среща", каза украинският лидер.

Зеленски каза още, че когато е попитал Виктор Орбан защо Унгария не подкрепя Украйна във войната с Русия, Орбан не е могъл да отговори, предаде украинската новинарска агенция Укринформ.

"Никога не съм говорил с Виктор Орбан за спиране на огъня или за диалог с Путин. Никога. Може би той е повдигал темата със свои приятели или лидери от ЕС, някъде в чужбина, може би в САЩ. Имаше нещо подобно в негова реч. За мен обаче е малко странно, защото понякога политиката му не е много приятелска към нас и той знае това, чувал го е от мен", заяви украинският президент.

Зеленски изтъкна, че има много въпроси за Орбан, но подчерта, че "при всички положения сме съседни страни".

Украинският президент Володимир Зеленски изрази днес увереност, че подкрепата на САЩ и Европа за Украйна ще продължи, предаде Ройтерс.

"Полагаме много сериозни усилия по този въпрос и съм сигурен, че Съединените щати няма да ни предадат", каза украинският лидер на годишната си пресконференция в Киев.

Средствата за Украйна се забавят както в САЩ, така и в Европейския съюз, заради политически разногласия, отбелязва Ройтерс.

Той изрази очакванията си, че в Европейския съюз скоро ще бъде одобрен помощен пакет за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

Зеленски заяви, че понастоящем въпросът за преговорите с Русия не е актуален

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че понастоящем въпросът за преговорите с Русия не е актуален, предаде украинската новинарска агенция УНИАН.

Зеленски изтъкна, че Русия не проявява интерес към преговори.

Както предава кореспондент на УНИАН, украинският президент направи това си изявление в отговор на въпрос кога и при какви условия би могло да има преговори.

"Ние имаме Формулата за мир. Понастоящем това е единствената платформа, която работи. Последната среща на Малта не мина никак зле. Участваха почти 80 страни. Следващата среща ще бъде в Швейцария. В рамките на форума или като част от икономическия форум ще има сегмент, посветен на сигурността", отбеляза Зеленски.

Украинският лидер каза, че би искал в срещата в Швейцария да вземат участие представители на всички континенти, за да може и на нея да има "80 страни или даже повече", предаде украинската новинарска агенция Укринформ.

Зеленски подчерта, че "никой не преследва бройка, но въпреки това броят на участващите е от значение, тъй като е показателен за политическата или геополитическата изолация на политиката на Руската федерация."

Украйна ще произведе догодина един милион дрона, като ще надмине сегашните производствени нива, заяви Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Украйна работи за увеличаването на способността си да произвежда оръжия на своя територия, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година. Дроновете играят ключова роля в сраженията с Русия и се използват масово както от Киев, така и от Москва, отбелязва Ройтерс.

"Що се отнася до производството, ще произведем един милион дрона догодина. Ще направим един милион. Ще направим всичко възможно, за да стане. Знам, че така ще стане", каза Зеленски.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, производството на дронове в Украйна набра темпове, като десетки компании разработват и произвеждат различни модели дронове. Украински военни командири казват, че са нужни повече усилия в тази насока.

Зеленски призна, че са налице предизвикателства и че правителството му и военните работят по въпроса как да модернизират логистиката от съветско време и други процедури, за да гарантира бързо и лесно снабдяване с дронове на украинските войници, намиращи се на бойното поле.

Зеленски каза също, че Украйна обмисля как да увеличи производството на своя територия на артилерийски снаряди.