Украинското разузнаване има информация за подготвян от Русия сценарий за терористичен акт спрямо АЕЦ "Запорожие", обяви президентът Володимир Зеленски, информира държавната информационна агенция УНИАН.

"Относно Запорожката атомна централа напомням, ако някой е забравил - това е най-голямата атомна централа в Европа. Всички в света - МААЕ, страните, лидерите им - много добре знаят какво се случва там. Русия използва Запорожката АЕЦ като елемент от своята агресия", заяви Зеленски. По думите му руската страна държи там оръжие и военни.

"Сега нашето разузнаване получи информация за това, че Русия разглежда сценарий за терористичен акт на Запорожката АЕЦ. Теракт с изтичане на радиация. Те са подготвили всичко за целта", обвини Зеленски във видеобърщение.

Той напомни, че радиацията не признава държавните граници. "Това, кого ще удари, се определя само от посоката на вятъра", добави той.

"Ние ще предадем цялата налична информация на нашите партньори по света. Всички доказателства. Всички са длъжни да знаят за това. Никакви терористични актове, никога и никъде не трябва да има в атомни електростанции. Този път не трябва да стане като с Каховка - светът е предупреден, следователно светът може и трябва да действа", настоя в обръщението си Зеленски.

Запорожката АЕЦ се намира под руски контрол от март, миналата година, а руснаци и украинци взаимно се обвиняват в обстрел, който застрашава сигурността на централата и на хората. Неколкократно там имаше и инспекции на МААЕ, която също прояви загриженост за обстановката в района на централата, като ръководителят й Рафаел Гроси се срещна последователно с представители на двете воюващи държави.