В поредното си среднощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски укори Европейския съз, че е закъснял със санкциите срещу Русия. Той помоли помоли европейските лидери да не закъсняват с членството на Украйна в ЕС, както се случи със санкциите, цитира думите му УНИАН.

"Вие приложихте санкции. Благодарни сме. Това са мощни стъпки. Но беше малко късно. Защото, ако беше превантивно, Русия нямаше да влезе във война. Поне никой не знае със сигурност, имаше шанс". Блокирахте "Северен поток-2". Благодарни сме Ви. И с право. Но и то беше малко късно. Защото ако беше навреме, Русия нямаше да създаде газова криза. Поне имаше шанс, " каза президентът на Украйна.

"Вие сте единни, обединени около нас. Но искам да кажа, че това беше направено по един различен начин. Но още веднъж - основното е, че се обединихте. И ние наистина го оценяваме."

Той отбеляза, че сега се подготвя членството на Украйна в Европейския съюз. "Най-накрая. Тук Ви моля - не закъснявайте. Моля. Защото този месец (последния-бел.ред.) сте сравнявали тези различни светове и можете да видите всичко. Кой какво струва. И че Украйна трябва да бъде в ЕС в близко бъдеще. И ние имаме този шанс", подчерта Зеленски.

"Ние трябва да постигнем мир", призова още Зеленски. "От мир се нужда и Русия", добави Зеленскии се похвали, че Радата прие закон, според който сътрудничество с Русия ще се наказва с до 12 години затвор. Това е първият подобен нормативен акт, приет от началото на руската инвазия в страната.