Руски самолет изстреля в сряда две крилати ракети, които прелетяха над коридора в Черно море, използван за износ на украинско зърно. Това каза във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Всяко едно от тези руски изстрелвания - а те се случват почти ежедневно - пряко застрашава износа на храни", добави той.

Зеленски подчерта важността на продължаването на украинския износ на зърно през Черно море "за целия свят". Той определи продължаването на инициативата за износ на украинско зърно за "важен дипломатически резултат за нашата страна и за целия свят", отбелязва Франс прес.

Поисканите от Русия гаранции за възобновяване на участието ѝ в сделката за износ на украинско зърно "показват провала на нейната агресия" в Украйна, подчерта Зеленски. "Това показва както провала на руската агресия, така и колко сме силни, когато останем единни", добави той.

САЩ също приветстваха снощи връщането на Русия към споразумението за износ на украински зърнени култури, като говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призова Москва и да го поднови по-късно този месец.

В излъчен по телевизията коментар, направен по време на съвещание на Съвета за сигурност на Русия, руският президент Владимир Путин каза, че в замяна на връщането в споразумението Русия е поискала гаранции, че Украйна няма да предприема атаки от части на Черно море, които са обхванати от сделката.

Както поясни руският държавен глава, Украйна е дала гаранции, че няма да използва зърнения коридор за военни цели. "В тази връзка дадох разпореждания на министерството на отбраната да възобнови пълноценното ни участие в сделката. Заедно с това Русия си запазва правото да напусне тези споразумения, в случай че тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени", отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският лидер обърна внимание, че първоначалната цел на зърнената сделка е била помощта за най-бедните държави по света, за тази цел е бил създаден механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. "Всички знаят, че, за съжаление, Украйна използва този хуманитарен коридор за опити за нанасяне на удари по Черноморския флот на Русия. В тази връзка взехме решение да преустановим участието си в тези зърнени конвои", заяви Путин.

По думите му, Москва е поискала от Киев "уверения и гаранции за това, че нищо подобно няма да се случва в бъдеще, че хуманитарните коридори няма да се използват за военни цели". В ролята на посредник в изясняването на тази ситуация влезе Турция, посочва ТАСС. "По линия на министерството на отбраната е получена информация от турската страна за това, че от страна на Украйна са дадени подобни уверения - за неизползване на тези хуманитарни коридори за военни цели", допълни Путин.