Украйна, Турция и ООН са се договорили за план за придвижването на 14 кораба по морския хуманитарен коридор в Черно море на 31 октомври като част от "Черноморската инициатива за зърното".  Това се казва в разпространено в неделя изявление на представителството на световната организация в Съвместния координационен център (СКЦ), базиран в Истанбул, предаде ТАСС.

Отбелязва се, че 12 от тях ще отпътуват от украински пристанища, а други два ще пристигнат в страната. За това решение руската делегация е информирана от ООН.

В същото време СКЦ уточни, че шест плавателни съда са започнали движение от пристанищата на Украйна, но все още не са навлезли в хуманитарния коридор. Общият товар на тези кораби е 186,4 хиляди тона храни.

Общо 21 кораба с хранителен товар с общо тегло около 700 000 тона чакат разрешение за движение в украинските пристанища и прилежащите води. Сред тях е корабът на Световната продоволствена програма на ООН Ikaria Angel с 30 000 тона пшеница за задоволяване на хранителните нужди на източноафриканците.

В съответствие с процедурите на центъра, всички участници ще координират своите действия със съответните военни и други власти, за да осигурят безопасното преминаване на търговските кораби в рамките на Черноморската инициатива за зърното.

"За да продължи работата по "Черноморската инициатива", беше предложено на делегациите на Турция и ООН да осигурят 10 екипа от инспектори, които да извършват инспекции на 40 напускащи кораба. Делегацията на Украйна прие плана за инспекция. Делегацията на Руската федерация е информирана", се казва в текста на СКЦ.

По-рано Киев съобщи, че повече от 200 товарни кораба са практически блокирани вследствие от отказа на Русия да изпълнява споразумението за износ на зърно от украинските пристанища. Около половината от тези съдове са празни и очакват достъп до Одеса след инспекции. Другите са или блокирани в пристанищата, или са ги напуснали, но също очакват инспекции.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш и турският военен министър Хулуси Акар се заеха днес да преговарят с Москва и Киев за повторно деблокиране на износа, но според търговски консултанти, цитирани от Ройтерс, доверието в тези дипломатически усилия не е голямо и се очаква в понеделник цените на пшеницата на международните пазари да скочат с 5 до 10 процента.

Турският министър на отбраната е поискал от украинския си колега Олексий Резников и от руския - Сергей Шойгу да се въздържат от провокации, които могат да се отразят негативно на изпълнението на споразумението, съобщи Анадолската агенция.

Руският персонал на Съвместния координационен център (СКЦ) в момента е в СКЦ. Уточнява се също така, че днес и утре ще продължи проверката на корабите, натоварени със зърно, които чакат край Босфора.

В изявление на турското министерство на отбраната се посочва, че в резултат на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища до нуждаещите се страни.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие.

Москва обяви вчера, че замразява участието си от зърненото споразумение след атака с 16 дрона срещу руския Черноморски флот, базиран в Севастополския залив в Крим.

Военното министерство обвини Украйна за атаката, както и британски военноморски "специалисти", които са помогнали с координирането на "терористична атака" - твърдения, които Великобритания отхвърли. В неделя руското министерство обяви, че са извадили и анализирали останки от дроновете, използвани за атаката. Те били оборудвани с навигационна система, прoизведена в Канада, която показала, че един от надводните дронове вероятно е пуснат от самата зона за сигурност около зърнения коридор. Това може да е индикация, че първоначалното изстрелване на апарата е от един от гражданските кораби, изпратен от Киев или западните му покровители, за да осъществи износ на селскостопански продукти от украинските пристанища, посочиха от ведомството.

В отговор украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини руското ръководство, че продължава да си играе с глада на милиони хора по света и подчерта, че взривовете в Севастопол са били на 220 км от коридора за корабите със зърно.

За възможността Русия да се върне към зърнената сделка ще може да се говори, едва след като станат известни всички обстоятелства около нападението срещу корабите на Черноморския флот във водите на Севастопол, каза руският зам.-министър на външните работи Андрей Руденко. Според дипломата, атаката, за която се твърди че е извършена под прикритието на зърнения коридор, е в нарушение на всички постигнати досегашни споразумения. Руденко припомни още, че Москва е поискала свикване на СС на ООН, за да бъде обсъден този проблем.