Върховната рада одобри Денис Шмигал за премиер на Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По-рано днес президентът Володимир Зеленски внесе в парламента кандидатурата на Шмигал, досегашен вицепремиер и министър на общините и териториалното развитие, за следващ министър-председател. Той е слабо известен политик, който стана един от вицепремиерите само преди месец. 

Общо 291 депутати гласуваха в подкрепа на Шмигал, който ще замени на поста досегашния министър-председател Олексий Хончарук, управлявал половин година. Парламентът гласува подадената му вчера оставка по-рано днес.

В речта си преди гласуването Шмигал заяви, че ще преразгледа бюджета за 2020 г. и че силният курс на гривнята е навредил на износа, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Новият премиер е роден на 15 октомври 1975 г. в Лвов, тогава в границите на СССР, отбелязва ТАСС. През 1997 г. завършва с отличие държавния политехнически университет в Лвов, специалност "инженер-икономист". Учил е и е бил на стаж в Белгия, Великобритания и Германия.

Научната му степен е кандидат на икономическите науки. През 2003 г. защитава дисертация на тема "Развитие на производствената структура на региона в условията на пазарна икономика" към Института по регионални изследвания на украинската Национална академия на науките.

Шмигал владее полски и английски език. Женен е и има две дъщери.

Володимир Зеленски предложи също кандидатурите на генерал-лейтенант Андрий Таран за министър на отбраната и на Дмитро Кулеба за външен министър. В правителството на Хончарук Кулеба заемаше поста вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция, припомня ТАСС.

Президентът каза, че иска да увери международните партньори, че приоритетите на неговата администрация остават непроменени, независимо от обстойното преструктуриране на правителството.

Украйна остава ангажирана с европейската интеграция, членството в НАТО и реформите, заяви Зеленски на извънредна сесия на парламента, на която бяха гласувани оставките на Хончарук и още няколко министри, предаде Ройтерс.

Същевременно Зеленски разкритикува дейността на сформирания само преди половин година кабинет на Хончарук, предаде ТАСС. Пред депутатите в Радата президентът каза, че са нужни "нови мозъци и нови сърца"

Според Зеленски досегашното правителство знае какво да прави.

"Но да знаеш е малко. Трябва много да се работи, трябва нещата да се вършат". Това е правителство на новите лица. Но новите лица не са достатъчни. Трябват нови мозъци и нови сърца", изтъкна той.

В изложението си пред депутатите Зеленски подчерта, че връщането на Донбас под контрола на Украйна остава приоритет на държавната политика.