Споразуменията на Киев да получи военна подкрепа от когото и да било няма да повлияят на резултата от специалната военна операция (СВО) и ситуацията на фронта потвърждава това, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Така той коментира намерението на украинския лидер Володимир Зеленски да обсъди с колегите от България предоставянето на военна подкрепа на Киев, предаде ТАСС.

"По принцип всички тези дискусии и резултатите от тези дискусии по никакъв начин не могат да повлияят на изхода от специална военна операция. И сегашната ситуация на фронта повече от красноречиво го потвърждава", каза Песков.

Като цяло Кремъл не е изненадан от подобни разговори.

"Режимът в Киев прави всичко възможно да въвлече колкото се може повече държави директно в този конфликт. Много страни вече се хвърлиха стремглаво - и пряко, и косвено - в този конфликт. Ясно е, че те ще обсъждат тази тема с българите", каза прессекретариат на държавния глава на Русия.

Зеленски пристигна малко след 12 часа на обяд на летището в София с български правителствен самолет, който пътуваше от столицата на Молдова Кишинев. Той беше посрещнат на летището от вицепремиера Мария Габриел. Визитата му в България идва след като наскоро кабинетът "Денков" обяви нов пакет от военна помощ за Украйна. 

Зеленски написа в Туитър, че в дневния ред на разговорите му с българските политици са подкрепата в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и гаранциите за сигурността на страната му и бъдещата формула за мир.

Българското правителство пък обяви, че със Зеленски ще подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката. Киев иска да купи реакторите на АЕЦ "Белене", а днес НС гласува правомощия на енергийния министър да преговаря с Киев за параметрите по сделката.