Украинският президент Володимир Зеленски призова западните лидери да увеличат доставките на оръжие за страната му, докато руските сили се борят за превземането на Лисичанск - последния голям град, който все още се държи от украинските войски в източната Луганска област, предаде Ройтерс.

Зеленски заяви, че иска руската война в Украйна да приключи до края на годината, преди идването на зимата, казаха двама европейски дипломати, цитирани от Ройтерс.

Преди това Зеленски още веднъж подчерта спешната необходимост от повече оръжия, включително модерна система за противовъздушна отбрана.

"Партньорите трябва да действат по-бързо, ако наистина са партньори, а не наблюдатели. Забавянето на трансфера на оръжия за нашата държава, всякакви ограничения - това всъщност е покана за Русия да нанася удари отново и отново", каза той.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че страните от Г-7 са обещали на Зеленски да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Преди това стана известно, че САЩ вероятно ще обявят тази седмица закупуването на усъвършенствана зенитно-ракетна отбрана със среден и дълъг обсег за Украйна, заяви пред Ройтерс запознат източник.

Междувременно в отговор на твърденията на украинските власти, че не прави достатъчно, за да помогне на Киев, НАТО заяви, че основният приоритет на Алианса е да "защити един милиард души, живеещи на територията на НАТО".

"НАТО е организация, с която са свързани рискове, и трябва да внимаваме да избегнем ескалация и възможност за война между Русия и НАТО, която няма да е от полза за никого. С цялото ми уважение към Украйна, но нашата задача номер едно е да защитим милиард души, живеещи на територията на НАТО", заяви пред "Европейска правда" заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоане.

Същевременно кметът на украинския град Славянск Вадим Лях съобщи, че днес са били обстрелвани жилищни сгради почти в центъра на града. Има загинали и ранени.

Лях призова жителите на Славянск да се евакуират.

В резултат на днешния обстрел част от Славянск остана без електричество.

Подобен призив отправи и губернаторът на Луганск Сергей Гайдай, който заяви, че Лисичанск търпи "катастрофални" щети от обстрел, тъй като руските сили са се насочили към града след падането на съседния Сивиродонецк през уикенда.

Той призова цивилното население спешно да се евакуира от Лисичанск.

Според Гайдай освен Лисичанск, са били обстреляни Волчеяровка, Лоскутовка и Верхнекаменка. "Във Волчеяровка се водят боеве. Руснаците се опитаха да атакуват край Верхнекаменка, но бяха принудени да се оттеглят", пише Гайдай.

В Лисичанск са повредени най-малко пет многоетажни сгради, като в една от тях са изгорели едновременно 10 апартамента. На една от улиците са разрушени едновременно шест частни къщи.

Територията на завода "Азот" в намиращия се на отсрещния бряг на река Северски Донец Северодонецк е завладяна от ЛНР и Русия, твърдят от ЛНР.

Твърди се също, че около 500 цивилни граждани, които са се укривали от обстрела, са напуснали територията на завод "Азот". Но все още има хора в бомбоубежищата.

Кметът на Северодонецк Александър Стрюк пък заяви днес, че все още не всички части на украинската армия са напуснали града.

Според него изтеглянето на ВСУ от Северодонецк е станало чрез преминаване през реката, тъй като нито един от мостовете вече не функционира. За да прекосят реката, те използват импровизирани средства, които са на разположение в града, така че процесът е труден.

"Въпреки че почти всички подразделения на украинската армия напуснаха Северодонецк и взеха средствата, които имаха със себе си, доколкото това беше възможно", каза Стрюк по време на пресконференция на 27 юни.

Той също така каза, че след превземането на Северодонецк руските войски са хвърлили всичките си сили към Лисичанск.

"Артилерията не спира, градът е почти изравен на земята. Има въздушни удари, работи тежка артилерия", каза Стрюк.

Според последната сводка на британското разузнаване основният фокус на руските операции остава Северодонецко-Лисичанският район.

Освен това Русия сега се опитва да атакува в района на Изюм. Но украинските сили продължават да държат отбраната в този район, като използват ефективно гористия терен.

През следващите седмици руската кампания ще разчита все повече на резервите.

Резервът на руската армия е съставен от доброволчески части - често ветерани, които са служили в редовните въоръжени сили през последните пет години. Доброволците от тази категория вероятно ще бъдат използвани за окомплектоване на третите батальони в редовните бригади.

Въпреки недостига на готови резервисти за Украйна, руското ръководство все още не е склонно да разпореди обща мобилизация.

Руските сили може би преживяват най-добрите си времена от началото на инвазията в Украйна, съобщава Си Ен Ен.

Военната ситуация в Украйна се променя с напредването на Русия на изток. Руските сили ликвидираха повечето украински отбранителни съоръжения в Луганска област, засилиха контрола си върху обширна територия в южната част на страната, подобриха логистиката и командната си структура и намалиха ефективността на украинските ударни дронове.

По време на последните дни ВСУ окончателно предаде Северодонецк и загуби територия южно от Лисичанск.

"В Лисичанск и много градове, разпръснати по протежение на криволичещата фронтова линия, която преминава през пет области, украинците може да се сблъскат с повторение на случилото се в Северодонецк, където бяха принудени да отстъпят под бомбардировките. Просто вече няма какво да защитават", прогнозира Си Ен Ен.

Освен това се съобщава, че руснаците са се поучили от грешките, допуснати по време на първоначалната и неуспешна офанзива срещу Киев. Противовъздушната отбрана, основно С-300, беше разположена така, че да осигури по-скоро широко, отколкото локално прикритие, което направи украинските ударни дронове по-малко ефективни.