Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че само Русия е в състояние да използва ядрени оръжия в Европа, предаде Ройтерс.

Зеленски направи този коментар в отговор на думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който в телефонни разговори със западни военни министри изказа предположението, че Украйна се готви да използва в конфликта "мръсна бомба" - конвенционално взривно устройство, замърсено с ядрени материали.

"Ако някой може да използва ядрени оръжия в тази част на Европа - това може да бъде само един източник и този източник е онзи, който е разпоредил на другаря Шойгу да се обажда по телефона тук и там", каза Зеленски във вечерно видеообръщение.

Зеленски заяви, че "телефонната въртележка" на Шойгу е направила нещата ясни: "(...) Всички разбират много добре. Те разбират кой е източникът на всички мръсни неща, които може да си представи човек в тази война".

Самият Шойгу предупреди министрите на отбраната на Франция, Турция и Великобритания, че "ситуацията в Украйна бързо се влошава и върви към неконтролируема ескалация".