Украинският президент Володимир Зеленски обеща на своите сънародници Украйна да си върне анексирания от Русия полуостров Крим, съобщи ДПА.

"Украинското знаме отново ще се развее над Ялта и Судак, над Джанкой и Евпатория", каза вчера Зеленски в ежедневното си вечерно видеопослание в Киев.

Разбира се, че ще освободим Крим", каза президентът и допълни, че битката за Донбас ще стане най-жестоката в европейската история.

"За нас човешката цена на тази битка е много голяма. Тя е просто ужасяваща", каза Зеленски и добави: "Ежедневно обръщаме внимание на нашите партньори върху факта, че само достатъчен брой модерна артилерия за Украйна ще ни осигури предимство".

Междувременно руските войски разрушиха последния мост към Северодонецк, по който могат да бъдат евакуирани цивилни или доставяна хуманитарна помощ, съобщи губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай и добави, че близо 70 процента от града са под руски контрол.

Снимка: БТА/АР

Най-малко петима души са убити вчера в Донецк при артилерийски обстрел на украинските сили, а броят на ранените е 22, съобщиха представители на проруските сепаратисти и руски агенции, цитирани от Ройтерс.

Руски информационни агенции съобщиха, че снаряди са паднали на пазар, както и върху родилен дом в Донецк, причинявайки пожар и принуждавайки персонала да евакуира пациентите в мазето на сградата. "Благодарение на бързата реакция на персонала няма ранени" сред пациентите, съобщи агенция РИА Новости.

Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин обеща да мобилизира повече руски сили за даване на отпор на украинската армия.

Според информации на руски агенции сред загиналите има една дете.

Говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Стефан Дюжарик, каза, че служители на организацията са научили за удара срещу родилния дом.

"Това е изключително тревожно", каза Дюжарик и добави: "Всяка атака срещу цивилна инфраструктура, особено срещу здравни заведения, е явно нарушение на международното право".

Някои части на областта са били обстрелвани със 155-милиметрови артилерийски снаряди, каквито използват страните от НАТО. Информацията не може да бъде проверена, отбелязва Ройтерс.

Президентът Владимир Путин много пъти е казвал, че главната причина за така наречената специална военна операция, е защитата на рускоезичното население в Донбас от преследване и нападения от страна на Украйна.

Според Киев и западните му поддръжници Русия води непредизвикана от нищо война срещу суверенна държава, която се бие за оцеляването си. Според Украйна руските твърдения за преследвания на рускоезичното население са безпочвени и просто предлог за инвазията.

Украйна не спира да призовава Запада за доставка на повече тежки оръжия за отбраната на Северодонецк. Киев твърди, че битката за града е от решаващо значение за контрола над Донбас и за хода на войната, която навлезе в четвъртия си месец.

Доброволци от 55 страни са се присъединили към украинските сили в тяхната съпротива срещу руските нашественици, казаха представители на украинската армия, предаде ДПА.

Основно доброволците са от Великобритания и САЩ, но има и от Полша, Канада, Германия, Бразилия, балтийските страни, Австралия, Южна Корея и северните европейски страни, основно от Финландия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова доброволци от целия свят да дойдат в Украйна и да се бият като част от международен легион срещу руската армия.