Четвърти ден продължават преговорите за бюджета на ЕС в Брюксел, а страстите между лидерите на държавите членки се сгорещиха. Френският президент Еманюел Макрон се е скарал с австрийския канцлер Себастиан Курц по време на срещата на върха на ЕС заради неуважителното поведение на Курц, включително телефонни разговори по време на дискусиите за бюджета, съобщава изданието "Политико".

В публикацията се казва, че Макрон е реагирал остро на Курц, който често прекъсвал разговора, за да отговори на повикване.

"Виждате ли? Не го интересува. Той не слуша другите, демонстрира лошо отношение", ядосал се френският президент, според когото за Курц е по-важно да говори с медиите, отколкото да участва в дискусиите. РИА Новости отбелязва, че някои източници съобщават, че Макрон ударил силно по масата, а Курц останал обиден от отношението на френския президент. 

По-рано беше съобщено, че представители на водещите държави от ЕС в Брюксел не успяват да се споразумеят за формирането на седемгодишния бюджетен план на ЕС. Освен това те се провалят и в опита си да договорят фонд за икономическо възстановяване на общността след пандемията. Преговорите бяха блокирани от министър-председателя на Холандия Марк Рюте, който има "своето виждане как да се управлява възстановителния фонд".