Беларуските власти повдигнаха нови обвинения срещу намиращия се в затвора съпруг на заминалата в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска - този път в нарушаване на правилата в затвора при изтърпяване на 18-годишната си присъда, предаде Ройтерс, като се позова на съдебни източници.

44-годишният влогър Сергей Тихановски, който беше задържан по време на опита му да се кандидатира за президент срещу действащия държавен глава Александър Лукашенко през 2020 г., може да получи още две години затвор по новите обвинения.

Той стана известен в Беларус, след като оприличи Лукашенко на гигантска мустаката хлебарка от детска приказка. Тихановски беше арестуван преди президентските избори през 2020 г., които провокираха масови протести, след като президентът бе обявен за победител, въпреки твърденията за изборни манипулации.

Тихановски бе осъден през декември 2021 г. по обвинения в организиране на масови безредици и подстрекаване към социална вражда, посочва Ройтерс.

Съпругата му избяга в Литва, за да не попадне под ударите на репресиите срещу участниците в протестите. Срещу нея в Беларус започва задочен процес срещу нея и още четирима опозиционни активисти. Част от обвиненията срещу тях са за измама, организиране на бунтове, създаванe на екстремистка организация, заговор за превземане на властта.

Всички обвиняеми са извън територията на Беларус. Шоу и фарс - така тя нарече процеса, който започва днес, и добави, че той няма нищо общо със справедливостта.

В интервю за агенция Франс прес, тя каза още, че не е имала достъп до съдебните документи. Питала се е да се свърже с адвоката, който води случая, но той не ѝ отговорил.

Процесът може да доведе до издаването на международна заповед за арест или да ме лиши от беларуско гражданство и паспорт, каза още Тихановская, която участва на форума в Давос. Според беларуската опозиция, тя, а нe Александър Лукашенко, е победителят на изборите за президент през 2020 година.