Ръководителката на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви днес началото на стачни действия, за да се упражни натиск за оставка на президента Александър Лукашенко, в деня след поредната голяма демонстрация срещу управляващите в Минск, предаде Франс прес.

От тази сутрин работещите в държавните предприятия и заводи, в транспортния сектор, миньори, преподаватели и учащи се започнаха да стачкуват, написа Тихановка в "Телеграм".

Опозиционната лидерка призова сънародниците си на покажат, че "никой няма да работи за режима" на Лукашенко. Стачката в държавните предприятия е средство за икономически натиск. А тази в частния сектор е знак за солидарност от всички и е също толкова важна, посочи тя.

38-годишната Тихановска, която е в изгнание в Литва, постави този месец ултиматум на Лукашенко и му даде срок до вчера да се оттегли, като каза, че в противен случай ще призове за обща стачка.

Тихановска призова сънародниците си си да блокират пътища, да затворят работните си места, да не използват държавни магазини и служби и да изтеглят всички пари от банковите си сметки, съобщи Ройтерс.

Опозиционните медии публикуваха тази сутрин в социалните мрежи видеоклипове, на които се виждат десетки младежи, събрали се пред университети или участващи в седящи стачки.

Независимият сайт Tut.By публикува кадри с работници, които са спрели работа или провеждат акции на солидарност в най-малко четири големи държавни заводи, предаде АФП.

Трудно е да се каже докъде ще стигнат хората, поради големия натиск на властите, каза за АФП Александър Ярошук - председател на беларуската конфедерация на демократичните профсъюзи, като уточни, че не е призовавал към стачка.

Част от нашите служители се присъединиха към стачката, подчерта 54-годишната Наталия Безрукова, която стачкува в държавна строителна фирма, интервюирана от АФП в центъра на Минск.

До нея, участващата в жива верига на петнадесетина души 43-годишна бизнесдама Елена Величко също е решила да не работи. Готова съм да направя много неща, за да си върнем правото на глас, каза Величко.

Броят на участниците в шествието на пенсионерите - противници на беларуските власти, което се провежда днес в Минск, се увеличи до няколко хиляди, съобщи ТАСС от мястото на събитието.

Възрастните хора преминаха по проспект "Независимост", а към тях се присъединяваха още хора, които изчакваха по улицата пристигането на съмишлениците си.

Колоната на демонстрантите се простираше на около един километър, а пенсионерите скандираха "Това е нашият град!" и "Не посягайте на младежите!".

Този път в шествието на пенсионерите имаше и млади хора. Част от тях са студенти, които пред това проведоха протестни акции до сградите на юридическия и на химическия факултет на Беларуския държавен университет.

Над сто студенти преминаха от сградата на университета до централния площад "Независимост", за да се слеят с шествието на пенсионерите. Заедно със студентите от района на висшето училище потеглиха няколко десетки микробуси с бойци от ОМОН и автомобили за превоз на арестанти, предаде ТАСС.

Протестиращите студенти блокираха напълно движението по улица "Ленинградска", която е в съседство с БДУ. Силите на ОМОН изтласкаха студентите от пътното платно, но не арестуваха никого и се върнаха в служебните си автомобили. Студентите ги изпроводиха с ръкопляскане на ръце и викове "Махайте се!".

Много кафенета, магазини и ресторанти в центъра на Минск са затворени, предаде Ройтерс

По-късно служители на правоохранителните органи започнаха да задържат участници в различни неразрешени акции на протест в рамките на "народния ултиматум", поставен от опозицията, предаде ТАСС, като се позова на говорител на властите. Говорителят не уточни броя на арестуваните.

Беларуски правозащитници съобщават за 120 задържани при различни акции в цялата страна, най-много от които, над 100 - в Минск, предаде ТАСС.

Беларуската опозиция настоява за оставката на 66-годишния Лукашенко, който е на власт от 1994 г., след произвеждането на президентски избори на 9 август, смятани за фалшифицирани, припомня АФП.

Оттогава протестното движение е под постоянния натиск на властите.

Вчера нова демонстрация събра над 100 000 души в столицата Минск. Арестувани бяха общо 523 протестиращи по време на акции в цялата страна, според вътрешното министерство, уточнява ДПА.