"Заплахата от голяма война в Източна Украйна значително намаля. Налице е усещане за снижаване на напрежението... Най-разпространеният сценарий е замразяване на конфликта, но засега той не изглежда да е замразен". Това каза пред БНР журналистът от руския вестник "Комерссант" Владимир Соловьов.

Той смята, че Москва е очертала червени линии и е дала да се разбере кога ще реши, че е в правото си да задейства военната си машина.

"Всяка една от страните успя да извлече от тази ситуация максимална полза за себе си. Володимир Зеленски, който има сериозни проблеми вътре в страната, получи подкрепа от Запада. И НАТО, и европейските страни заявиха подкрепа за Киев. Това вдигна рейтинга на Зеленски. Москва също може да бъде доволна, защото срещата с американския президент Джо Байдън, която доскоро изглеждаше невъзможна, ще се състои".

В предаването "Нещо повече" Соловьов коментира, че "Зеленски се превърна от гълъб в ястреб". "Първо казваше, че е готов на всичко, за да спре войната и да се сключи примирие. След това всички компромиси в Донбас, към които се стремеше неговият екип, се натъкваха на твърдата съпротива в Украйна. Компромисите навредиха на рейтинга му. Москва не отстъпи от твърдата си позиция за прилагане на Минските споразумения. Бил е направен изводът, че след като темата за мира е непопулярна, трябва да се промени подходът. В дневния ред на Киев се появи Крим. Екипът на Зеленски направи Крим един от основните външнополитически сюжети."