Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че най-вероятният приемник на убития лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади е бил също елиминиран по време на операцията за ликвидирането на Багдади, предадоха световните агенции.

"Току-що получих потвърждението, че заместник №1 на Абу Бакр Ал Багдади беше елиминиран от американските военни. Той със сигурност щеше да оглави групата. Сега той е мъртъв също!", каза в Туитър американският президент, но без да споменава името на този човек и без да казва повече подробности за обстоятелствата, при които е бил елиминиран.

Смъртта на ръководителя на групировката "Ислямска държава" постави въпроса за негов наследник начело на джихадисткото движение, но списъкът с потенциални негови приемници е кратък, подчертават експертите. Според иракския експерт Хишам ал Хашеми, двама кандидати биха могли да претендират за поста на Багдади: Абу Отман ал Тунси и Абу Салех ал Джузрауи, известен и под името Хадж Абдала.

Първият е тунизиец, начело на шурата на "Ислямска държава", консултативен политически орган, за който се знае много малко, обяснява експертът. Вторият е саудитец, председателстващ "Съвета на делегатите" на групировката, който има изпълнителски функции.