Българката, чиито лични документи са прибрани от собственика на местен хотел в Охрид до уреждането на плащанията на 65-членна туристическа група, е екскурзоводката от "Комфорт Травел" Елизабет Мечкарска, съобщава "Монитор".

Както вече е известно, автобусът с българските туристи отпътувал на 1 януари без водач, тъй като жената била оставена в Охрид като гарант, че ще бъдат заплатени в пълен размер нощувките, закуските и празничната вечеря на българската група. Представителката на туристическата агенция обявила на място, че е изгубила парите, които носела на ръка.

От Министерството на туризма и Министерството на външните работи са започнали работа по изясняване на случая с Елизабет Мечкарова, а контакт с нея е установил български дипломат в Македония.

65 души са купили от новогодишните екскурзии на "Комфорт травел", които са предлагани в различни сайтове на цени от 155 до 250 лева. Празничното пътуване предвиждало 2 нощувки, две закуски, обиколка на Охрид с местен екскурзовод и празнична новогодишна вечеря в ресторант "Европа". И с екскурзоводско обслужване по целия маршрут - то било поверено на Мечкарска.

При пристигането обаче се оказало, че Мечкарска е изгубила парите за доплащане на нощувки и празничната вечеря - общо около 3500 евро. Собственикът на вила "Александър" приел да настани групата и дори станал гарант пред ресторанта, за да бъде сервирана празнична вечеря на българите, но взел като гаранция личните документи на Мечкарска, за да не може да напусне страната, докато не уреди плащанията.

Тъй като нямало подготвен предварително списък с разпределение на стаите, се оказало, че за 10 души няма място във вила "Александър". Водачката тръгнала да им търси легла по съседни вили и едва в 21:30 часа, след като премръзнали туристите били разквартирувани в друга вила на 2 километра от "Александър" и от основната група, нещата се подредели, разказаха участници в злополучното пътешествие.

Оказва се обаче, че подобен инцидент не е първи за Елизабет Мечкарова, която чукнала 59 години миналата събота в Охрид. Справка показва, че "губенето" на пари е повтаряща се практика, от която са страдали туристи на различни агенции.

Според материал от 2004 година в края на октомври тогавашната Комисия по търговия и защита на потребителите е запечатала офиса на туристическата фирма "Елизабет 3", собственост на съпруга на Елизабет - Димитър Атанасов Мечкарски. Тогава представената за собственичка на фирмата Елизабет Мечкарска изоставила 60 души в Сърбия под предлог, че е ограбена и нямала пари да плати за автобуса.

Това, според публикацията, бил втори сигнал в КТЗП срещу Мечкарска. Тя дължала и 3000 евро на туристи, които завела организирано до Италия, но на място им поискала да платят още, защото й били откраднали парите и нямала с какво да плати за нощувки и път. Друга жена, потърпевша от екскурзия до Кушадасъ, пък разказала, че Мечкарска дължи 2 хиляди евро за нощувки на туристи през 2002-а.

През 2010 г. ЕТ "Елизабет-3- Димитър Атанасов Мечкарски" светва във файл на Комисията за защита на потребителите с информация, че прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика като пише в сайт на фирмата, че тя има документи за извършване на туроператорска дейност и нарежда да бъде премахнат текстът: "Елизабет-3" притежава лиценз за Туроператор и турагент № 04004 и Туроператор и туристическа агенция "Елизабет-3".

През 2011 Мечкарска вече е "екскурзовод" в "Темпо тур". Тогава гръмва историята, че 35 деца и 10 възрастни са зарязани в Истанбул без да имат къде да спят и с какво да се хранят, а издание твърди, че екскурзоводката е откраднала парите. Групата е с танцьори от Костинброд и Сливница, които трябвало да участват във фестивал. Тръгнали от България в 6 ч. сутринта с 20-годишен автобус с 1 шофьор. В 18 ч. били в Истанбул. Вечеряли в ресторант в центъра на мегаполиса, после от 20 до 22 обикаляли града, за да се окаже за ужас на възрастните, че няма резервации за нощувки.

Настанили танцьорите в мизерен хотел в центъра на Истанбул, но на другия ден ги изхвърлили, защото екскурзоводката не платила. Задържани са паспортите на групата, а документите са върнати след намесата на българското посолство в Турция. При завръщането си в България екскурзоводката Мечкарска подписала запис на заповед, че дължи на членовете на групата сумата от 10 200 лева. Твърдяла, че с техните пари финансирала пътуването на друг състав до Черна гора, защото "общината й дължала 11 хиляди лева".