Служителка на голяма българска туристическа агенция е била взета за заложник от собственик на вила за настаняване, след като изгубила парите за нощувки, закуски и празнична новогодишна вечеря на група от 65 туристи от София.

В 10:00 часа сутринта на 1 януари, автобусът с българите е потеглил към София, но без водачката си.

"Собственикът на вилата, в която бяхме настанени, ѝ взе личните документи и каза, че няма да си тръгне, докато не уреди плащанията", разказва източник от групата пред "Монитор".

Българите пристигнали на 30 декември по програма на голяма софийска туристическа агенция с две нощувки във вила в центъра на Охрид и празнична вечеря в местен ресторант. Когато трябвало да се настанят, изненадващо водачката им обявила, че е изгубила всички служебни пари, с които трябва да плати спането и яденето на групата - общо около 3500 евро. Цялата програма и новогодишното настроение на туристите се сринали, като се оказало, че нито могат да ги настанят да спят, нито ще ги приемат без да си платят наново в ресторант. Тогава в преговори влязъл собственикът на вилата за настаняване.

"Сестра му работела в полицията и с нейно съдействие и без никакво правно основание е прибрал личната карта, задграничния паспорт и списъка с туристите на представителката на туроператора, за да не напусне Македония и да остане в Охрид като гарант за уреждане на проблема", казва още източникът.

Хазяинът пък станал гарант пред ресторанта, за да приемат българската група за новогодишната нощ.

"Ситуацията е скандална, не вярваме във версията за откраднати или изгубени пари, ако ставаше въпрос за кражба или загуба, може би щяха да й вземат и документите, а не само парите. Съмняваме се, че има някакво заиграване със събраната сума" - коментират участници в злополучното пътуване.

Министерството на туризма и Министерството на външните работи са предприели незабавна проверка на случая, а наш дипломат в Македония вече е влязъл в контакт с българката без документи.