Заложническата криза, започнала когато въоръжен мъж поиска от банка в Бейрут да му позволи да изтегли блокираните си спестявания, приключи без пострадали, а той се предаде, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Според властите 42-годишният Басам аш Шейх Хусейн влязъл в банката с ловна пушка и туба бензин и заплашил да се самозапали, ако не му позволят да изтегли парите си. След часове на преговори, приел предложение на банката да му позволи да изтегли част от влога си от 200 000 долара, според местни медии и група на вложителите, която участваше в преговорите.

След това мъжът освободи взетите за заложници служители и се предаде. Общо той е получил 30 000 долара в брой. По време на преговорите нападателят отхвърли предложението на директора на банковия клон да плати сметката за болничното лечение на баща му.

 

По време на заложническата криза ливанските служители на полицията за борба с безредиците отблъскваха протестиращите срещу банките, пристигнали да подкрепят въоръжен мъж.

Снимка: АР/БТА

В края на 2019 г. ливанските банки, изпитващи недостиг на парични средства, въведоха строги ограничения за теглене на средства в чуждестранна валута. Днес страната страда от най-тежката икономическа криза в съвременната си история, като три четвърти от населението е изпаднало в бедност, а стойността на ливанската лира спрямо щатския долар спадна с над 90 процента.

В резултат на инцидента ръководителят на съюза на банковите чиновници Джордж ал Хадж призова Министерството на вътрешните работи да гарантира безопасността на работата на финансовите институции в столицата.

На свой ред лидерът на Общественото сдружение на измамените вложители Низар Ганем Ганем изрази съжаление, че "трудните обстоятелства, в които се намират милиони ливанци, загубили спестяванията си, ги тласкат към отчаяни действия".

"Този ​​инцидент не е първият, нито последният, подобни действия на нуждаещи се ще продължат, докато правителството и банките не изработят механизъм за решаване на проблема", предупреди той.