Още един заподозрян във връзка с бомбения атентат на улица "Истиклял" в Истанбул в неделя - Хюсам А.К. - е бил арестуван от турските сили по сигурността, информира вестник "Милиет".

Медията се позовава на съобщение от Дирекцията по сигурността, според което арестуваният е член на терористичната групировка Кюрдска работническа партия/ПКК/ и свързаните с нея кюрдски сили СЗН и ПДК, предаде БТА.

Същият е бил заловен в сирийския град Азез, който е под контрола на турските въоръжени сили.

Продължава издирването на лицето Билал Хасан, за когото се твърди, че е избягал в България, но няма официално потвърждение.

В продължение на една година той и извършителката на бомбения атентат - сирийката Алхам Албашир, се представяли за съпруг и съпруга. Според разследването той е организаторът на атентата и е лицето, дало нареждането на сирийката да активира бомбата.

Турското разузнаване е прехванало разговори между терористите, според които Алхам Албашир след взрива трябвало да бъде прехвърлена в Гърция, а при положение, че не успеят, било наредено да убият. Заповедта за Хасан гласяла "На всяка цена трябва да се прехвърли в България, това е много важно".

Хасан успял да се скрие след атентата, твърди се, че е бил прехвърлен в град Одрин, но според изявление на отговорен представител на турската полиция пред турски телевизионен канал "Халк ТВ" "Кръгът около това лице се стеснява и то скоро ще бъде заловено".

Според информацията на вестник "Милиет" терористичното нападение на централния булевард "Истиклял" в Истанбул, в което загинаха 6 души и бяха ранени 81, е било извършено от клетка на групировката "Сирийците", която според турското разузнаване е нова структура в сирийските сили СЗН и ПДС, които се считат за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.