Член на банда маймуни, която от седмици тероризира жителите на японски град, е бил заловен и убит, съобщи Би Би Си.

Макаците са наранили близо 50 души в Ямагучи. Мъжкият примат е открит на територията на гимназия във вторник вечерта от специално упълномощени ловци.

Той е бил упоен и по-късно умъртвен, когато е бил идентифициран като едно от животните, отговорни за нападенията.

Властите издирват маймуните, откакто преди около три седмици започнаха нападенията над възрастни и деца. Повечето наранявания са били леки драскотини и ухапвания.

Междувременно инцидентите продължават, както продължава и издирването на други членове на бандата, заяви за АФП служител в местния земеделски отдел.

Заловената маймуна е била на възраст около четири години и е била висока около половин метър.

Японските макаци са разпространени в големи части на страната и в някои райони се смятат за вредители, защото се хранят със земеделски култури и понякога влизат в домовете.

Нападенията в Ямагучи обаче са необичайни.

Представител на властите в града заяви преди залавянето, че е "рядкост да се наблюдават толкова много нападения за кратък период от време". "Първоначално са били нападани само деца и жени", каза той и добави: "Напоследък обект на нападения стават и възрастни хора и мъже".

По-ранните опити за залавяне на животните с капани са се провалили, а полицейските патрули, създадени във връзка с инцидентите в началото на юли, са се оказали неефективни.

Сред нападнатите има четиригодишно момиче, одраскано, след като маймуна нахлула в апартамента му, а друго такова животно, влязло в класна стая на детска градина и много наплашило децата, общият брой на нападенията е повече от 40.

Някога уязвим вид, японските макаци напоследък отбелязват бум в популацията си.