България извика посланика си в Беларус за консултации в София в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите ни в Европейския съюз Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. На 8 октомври посланик Георги Василев връчи нота в беларуското външно министерство, че ще отпътува от страната. 

Това решение е израз на единния и координиран подход на ЕС, се казва в съобщението.

Днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева увери опозиционния кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская, че България е готова да подкрепи страната й, съобщи още пресцентърът на МВнР.

"В Европейския съюз обсъждаме как да подпомогнем желанието на беларуското общество за демокрация. България е готова да ви подкрепи, ние също преминахме през такъв период през 1989 г.", каза Захариева.

Срещата между двете се проведе в рамките на 15-ото издание на форума ГЛОБСЕК в Братислава.

Светлана Тихановская запозна външния ни министър с актуалната ситуация в Беларус.

"Благодаря ви за лидерството и за силната подкрепа за беларуския народ", заяви Тихановская. От своя страна Захариева подчерта, че е радостна да види толкова много смели жени в Беларус.

Захариева отново призова властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на беларуския народ.

С извикването на посланика си България последва други държави от Европейския съюз в знак на солидарност с Полша и Литва, от които Минск поиска да намалят състава на дипломатическите си мисии.

Естония и Латвия съобщиха вчера, че извикват посланиците си от Беларус заради, както заяви Талин, "неоснователния" беларуски натиск върху Литва и Полша, които също като тях са критици на президента Александър Лукашенко.

Днес освен България, Чехия и Словакия също съобщиха, че са извикали посланиците си от Беларус за консултации.

Литва, Латвия и Естония бяха първите страни от ЕС, санкционирали Лукашенко и други официални лица заради предполагаеми измами на спорните президентски избори от 9 август, които той заяви, че е спечелил, и заради насилие срещу последвалите протести, отбеляза вчера Ройтерс.

Беларус от своя страна обвинява Литва и Полша, че се месят във вътрешните му работи, като приемат на своя земя живеещи в изгнание опозиционни лидери и отказват да признаят победата на Лукашенко на изборите.

В петък Беларус извика за консултации посланиците си в Полша и Литва и излезе с искане двете държави членки на ЕС да намалят броя на служителите в посолствата си.