Шестото поред полагане на клетва на Александър Лукашенко като президент на Беларус - обичайна за него вече проява - бе организирано по крайно нетипичен начин, като специална операция, пише "Комерсант". Руски издания коментират необявената инаугурация на държавния глава на Беларус, обобщава БТА.

За церемонията бяха известени предварително само няколкостотин поканени висши служители и провластови обществени дейци. Обикновените граждани разбраха за нея, едва когато президентският кортеж вече се движеше из затворения за коли Минск. Необявената церемония тутакси бе наречена "тайна инаугурация", а няколко западни страни заявиха, че не признават Лукашенко за президент. Вечерта центърът на Минск се изпълни с хиляди протестиращи; милицията използва срещу тях водни оръдия, обобщава вестникът събития от вчерашния ден.

"Къде са ликуващите граждани? Къде е дипломатическият корпус? Честно казано, това напомня по-скоро сборище на крадци за короноване на поредния престъпен бос", коментира клетвената процедура Павел Латушко от беларуския опозиционен Координационен съвет. "Днес Лукашенко просто излезе в пенсия. Значи заповедите му до силовите структури вече не са легитимни, съответно не подлежат на изпълнение", цитира "Комерсант" и неформалния лидер на опозицията в Беларус Светлана Тихановска, бивш кандидат-президент в изборите на 9 август.

Печатът припомня продължаващите оттогава масови протести в страната срещу обявеното преизбиране на Лукашенко и полицейското насилие срещу демонстрантите. Лукашенко превърна полагането на клетва в тайнство и престана да бъде "бащица" за беларусите, пише "Независимая газета". С тайното полагане на клетва Лукашенко само изложи своите привърженици - показа, че има крайно слаба подкрепа сред обществото, заявява пред "Ведомости" руският политолог Андрей Суздалцев, който очаква протестното движение да реагира през уикенда с "мащабни улични акции".

Според колегата му Владимир Евсеев, цитиран в "Известия", Лукашенко не се тревожи много признава ли го Западът - стига му това, че го признават Русия, Китай и страните от Евразийския икономически съюз, на които се пада лъвската част от беларуския износ. Европа де факто ще се наложи да общува с Лукашенко, макар че се опитва да осъществи в Беларус "венецуелски сценарий", като признае успоредно правителство, смята беларуският аналитик Алексей Дзермант.

ЕС заплаши Лукашенко със санкции, настоя да не встъпва в длъжност, но той направи изпреварващ ход и демонстрира, че не се предава. Минск се надява Европа да се въздържи сега от резки стъпки и да приеме някаква декларативна резолюция, спомагайки за превръщането на беларуския протест в следизборна апатия. И слънцето окончателно да залезе за опозицията в Беларус, пише в коментар за церемонията "Взгляд".

"Церемонията протече в ограничен, полузатворен и подчертано работен формат, но съвсем не и тайно", заявява пред "Свободная преса" руският политик националист Фьодор Бирюков. По думите му обаче в стремеж да не привлича вниманието към проблема с легитимността на Лукашенко администрацията в Минск "явно се е презастраховала", постигайки обратния резултат. И този "съмнителен ход" може да й е бил подсказан от "прозападната "нелегална мрежа" в обкръжението на президента.

Александър Лукашенко сам разбира, че неговата изборна победа "май не е твърде убедителна (. . .) и целият този позор с тайното встъпване в длъжност идва от срам. Трябва хем да си пази имиджа, хем да произнася уверени речи, хем да демонстрира твърда ръка - а го е срам в дъното на душата му, гложди го нещо, нечестност някаква не му дава мира. И това е добре. Един диктатор, неизгубил чувството за срам, все още не е истински диктатор", разсъждава "Московский комсомолец".

"От два месеца насам говорим много за Беларус, не ни ли омръзна? Не, защото казваме Беларус, а подразбираме Русия. Една и съща руска матрьошка", четем в коментар на агенция РОСБАЛТ.

"Нашият президент е на власт отдавна, макар да не си признава, че се позаседя, както направи скоро Лукашенко (. . .) И в Русия, и в Беларус държавата потиска частните институции и държи бизнеса на каишка. В Русия вече промениха конституцията, в Беларус обещават такъв експеримент. Изборите на всички равнища не будят доверие, което породи вълнения у нас през 2011 г. и у съседите през 2020 г.", изрежда авторът паралели между двете страни.

Дали "разложителните миазми" от беларуските блата няма да стигнат до Русия и да предизвикат "нов Блатен площад", пита се коментаторът на РОСБАЛТ, припомняйки масовите протести в Москва срещу поредното завръщане на Владимир Путин в Кремъл през 2012 г.