Европейската комисия предлага занапред спирането на европейските фондове за държава от ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха да бъде предприемано не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Това съобщи днес еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на пресконференция, цитиран от БТА.

Съветът на ЕС и Европейският парламент разглеждат сега този въпрос. За мен той остава много важен и ще продължа да се боря, добави еврокомисарят. Йотингер отбеляза, че ако това предложение се приеме, "малцинства няма да могат да блокират" намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността.

Еврокомисарят уточни, че има "широко мнозинство" за въвеждането на решения в тази област без единодушие. По общностните правила "квалифицирано мнозинство" за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението.

Заплашени от тежки санкции в ЕС към момента са Полша и Унгария, нарочена е и Румъния.

На 24 септември ЕК съобщи, че предава Полша на Съда на ЕС заради нарушаване на правилото за независимост на съдебната власт.

На 12 септември Европейският парламент препоръча наказателна процедура срещу Унгария заради пренебрегване нормите на демокрацията, човешките права и заради корупция, като я заплаши с временно отнемане на на правото й на глас в ЕС. Чехия и Полша побързаха да защитят Унгария.

На 2 октомври пък ЕК предупреди Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка.