Загиналите, както и тежко раненият строителен работник след рухване на скеле в Хамбург са албанци, а не българи, съобщи кореспондент на Нова, като се позова на полицията в града. От МВнР в София все още не са получили информация от германските власти, която да потвърди или опровергае първоначалната информация, че загиналите строителни работници са наши сънародници.

От полицията в Хамбург опровергават информацията, която дойде от Службата за градско развитие в града, че четиримата загинали строители са българи. В някои издания обаче се посочва, отново по данни на полицията, че двама от загиналите и тежко раненият са албанци, а самоличността на другите двама все още се установява. Няма обаче индикации, сочещи, че са българи.

Недоразумението между германските власти обяснява и защо до дипломатите ни в Берлин не е достигнала никаква информация по официален път за загинали или ранени български граждани.

На този фон, дейностите по разчистването на място продължават, за да бъде изнесено изпод отломките и тялото на четвъртата жертва. Работата на спасителните екипи представлява и опасност за самите тях. Последната информация за тежко пострадалия е, че след спешна операция е в критично състояние.

Инцидентът стана на един от най-големите строителни обекти в Хамбург - "ХафенСити". Там към 9 часа сутринта в понеделник осеметажното скеле се срути в асансьорна шахта. Елементите от него са образували купчина, стигаща до втория етаж на строящата се сграда. Причината за инцидента все още остава неясна и властите продължават да разследват.

Засега не е установена причината за инцидента. Води се разследване. Според един от ръководителите на строежа, цитиран от ДПА и DW, когато скелето се е срутило, на обекта са работили между 1300 и 1500 души.

В "ХафенСити" се изграждат търговски център, ресторанти, офиси и хотели. Това е една от най-големите строителни площадки в цяла Германия в момента.