"Република Северна Македония ще получи дата за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза идната седмица - на 17-18 октомври, заслужаваме го", заяви уверено премиерът Зоран Заев, предаде БНР.

Пред свои съпартийци от Социалдемократическия съюз той призна, че част от държавите-членки имат резерви по отношение на страната му, но изтъкна:

"Не знам какво дискутират във Франция или Холандия, но няма страна, която да е работила повече от нас в последните две десетилетия, за да започне преговори като кандидат".

Македонският премиер изключи всякаква възможност за предсрочни парламентарни избори в югозападната ни съседка, независимо какво ще решат европейските лидери следващия четвъртък.

"Дори и отговорът да е отрицателен, не трябва да се ходи на избори. Трябва да се оползотвори целият период на цялата трансформация, която се случва", каза той.

Заев заяви, че не очаква България да създава пречки, макар само преди дни властите в София да заявиха, че ще дадат подкрепата си за Скопие при определени условия, като например промени в учебниците по история.