Премиерът на Северна Македония Зоран Заев отново стана жертва на измама, като проведе телефонен разговор с жена, представяща се за Грета Тунберг, предаде агенция Танюг, цитирана от БТА.

Съветникът на премиера за отношения с обществеността Мариян Забърчанец заяви, че фалшивата екоактивистка е уговорила и провела телефонния разговор, макар че, по неговите думи, това им се сторило съмнително.

"Преди няколко дни открихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, при което бе злоупотребено със самоличността на младата екоактивистка Грета Тунберг", каза Забърчанец.

Той обясни, че манипулаторите са употребили брандирани имейл адреси и телефонни номера и чрез официално македонско представителство са успели да уговорят и реализират телефонния разговор.

Отделни части от разговора се сторили съмнителни на премиера и неговите съветници, но все пак било решено разговорът да се довърши, за да бъдат открити инициаторите.

"Веднага след края на телефонния разговор направихме всички проверки за установяване на самоличността на събеседника и сега със сигурност можем да кажем, че е открито хибридно нападение срещу кабинета на премиера. След това влязохме в контакт със семейството на Грета Тунберг и ги уведомихме за всички подробности. Те отговориха, че са обезпокоени от подобни новини и ще сигнализират за злоупотреба пред компетентните органи", каза още Забърчанец.

Той добави, че в този случай нападението е било много по-обиграно в сравнение с фалшивото обаждане на руските комици, които преди време говориха със Заев, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.