Румънските власти задържаха собственика на къща за гости в южния окръг Прахова, където при пожар миналия месец загинаха осем души, включително три деца, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Собственикът на туристическия комплекс "Ферма Дачилор" ("Фермата на даките") Корнел Динику и двамата администратори на комплекса са задържани днес за 24 часа, съобщи прокуратурата към Съда в Прахова.

Според прокурорите туристическият комплекс е бил изграден без разрешително за строеж и е работел по този начин от самото начало, а последвалите опити за легализиране на обекта са извършени при нарушение на закона, отбелязва телевизия Диджи 24. Прокурорите са установили, че къщата за гости "Ферма Дачилор" не е имала и сертификат за противопожарна безопасност.

По делото за пожара в село Тохани бяха изслушани шест души днес, включително собственикът Корнел Динику, администраторите на комплекса, настоящият и бившият кмет на община Гура Вадулуй, част от която е село Тохани, както и една служителка в отдела по градоустройство.

Според разследващите вероятната причина за избухването на пожара на 26 декември около 5.45 часа сутринта е "топлинният ефект на електрическия ток".

Осем души загинаха в пожара, който избухна сутринта на 26 декември в къщата за гости "Ферма Дачилор" в окръг Прахова. Седем от телата бяха идентифицирани на базата на ДНК-анализ. Очаква се генетичната експертиза да потвърди самоличността и на последната жертва, обявена за изчезнала при пожара, посочва Аджерпрес.