Полицията на американския град Минеаполис няма повече да използва методи за задържане, включващи притискане на каротидните артерии, подобни на тази, използвана от белия полицай, притиснал с коляното си врата на чернокожия Джордж Флойд на 25 май, реши градския съвет, цитиран от Ройтерс. Смъртта на Флойд предизвика протести из цялата територия на САЩ.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заяви, че ще сложи край на обучението на полицаи на техники, подобни на използваната от бившия полицай от Минеаполис.

Полицията на Минеаполис уволни извършителя Дерек Човин и тримата полицаи, наблюдавали как той притиска врата на Флойд. Те са обвинени в убийство. Инцидентът накара населени места в САЩ да преразгледат използването на подобни методи за арест.

Минеаполис взе решението, след като Минесота внесе оплакване срещу града за нарушение на човешките права. Предложената от градския съвет разпоредба, която трябва да бъде одобрена от съдия, забранява всички методи за арест с душене и контрол на врата и изисква всички полицаи да докладват незабавно за неразрешената употреба на сила.

Област Сан Диего в щата Калифорния също забрани тази седмица на полицаите да използват притискане на каротидните артерии, което блокира притока на кръв към мозъка на задържания и води до безсъзнание. Губернатор Нюсъм заяви, че подкрепя забраната да бъде въведена в цяла Калифорния.

Много полицейски управления забраниха използването на удушаващи захвати, които спират притока на въздух, но разрешават притискането на каротидните артерии.

Кметът на Сиатъл Джени Дъркан забрани на полицията да използва сълзотворен газ, докато протестите срещу смъртта на Джордж Флойд продължават. Забраната ще бъде в сила 30 дни, съобщава Асошиейтед прес.

Все по-голям брой градове в САЩ преразглеждат и наличието на полицаи в училищата, в отговор на исканията на хиляди протестиращи, излизащи всяка вечер на протест срещу смъртта на Джордж Флойд. В четвъртък град Портланд в щата Орегон сложи край на тази програма, съществувала в продължение на повече от две десетилетия. Райони в Минесота обмислят да последват този пример, отбелязва АП.

Присъствието на въоръжени полицаи в американските училища е тема на обществен дебат от години. Някои жители на Портланд приветстваха решението, но други изразиха опасения за безопасността на учениците при евентуално нападение с огнестрелно оръжие.

Байдън отправи критики към Тръмп за споменаването на Джордж Флойд

Претендентът за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън отправи критики към президента Доналд Тръмп за това, че спомена в своя реч за успехите на администрацията афроамериканеца Джордж Флойд, умрял след задушаване от бял полицай, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Байдън заяви, че коментарите на Тръмп "вдъхват презрение". "Става дума за човек, който беше жестоко убит в резултат на безсмислено прилагане на насилие", подчерта в реч в университета на Делауеър фаворитът за кандидат на Демократическата партия на предстоящите избори.

По-рано вчера, обявявайки спада на безработицата в САЩ през май до 13,3 на сто спрямо 14,7 на сто през април, Тръмп заяви, че се надява "Джордж да гледа сега надолу и да каже, че това, което се случва в нашата страната, е нещо голямо".

"Това е голям ден за него. Това е голям ден за всички. Това е голям, голям ден по отношение на равенството", подчерта президентът на САЩ. Той заяви, че всички американци заслужават "еднакво отношение при всяка среща с органите на реда, независимо от раса, цвят, пол или религия".

Говорителят на предизборната кампания на Тръмп Тим Мърто подчерта, че президентът не е имал предвид, че Джордж Флойд би похвалил икономическите резултати. Тръмп очевидно е говорел за националния диалог, последвал смъртта на Флойд и убеждението, че законът трябва да се отнася еднакво за всички.