За пръв път в сръбския парламент ще има трима депутати етнически албанци, предаде агенция АТА и БТА.

След преброяването на 93,4 процента от гласовете на парламентарните и местните избори в Сърбия, произведени на 21 юни, албанските партии, групирани в коалиция Албанска демократична алтернатива, са спечелили три места в парламента, съобщи сръбският център за свободни и демократични избори (ЦЕСИД).

Албанските партии в така наречената Прешевска долина в Южна Сърбия с предимно албанско население решиха да се обединят и да участват заедно в изборите, посочва АТА.

Сръбският президент и лидер на Сръбската прогресивна партия (СПП) Александър Вучич заяви снощи след приключването на парламентарните избори, че при формирането на правителство СПП ще преговаря с всички партии, дори и с тези, които не са преминали изборния праг от 3 процента, предаде Танюг.

"Ще вземем хора и от другите листи, за да се опитаме да направим правителство, което ще трябва да приема ключови решения в предстоящия период и което ще има още по-широк консенсус от широката подкрепа, която получихме. Искам да разговаряме с всички, да правим компромиси, не искам да проявяваме арогантност, надменност и високомерие", каза Вучич на пресконференция в изборния щаб на СПП.

Той подчерта, че по пътя си към ЕС Сърбия трябва да работи по-бързо, по-усилено и да осъществи още реформи. Същевременно тя трябва да запази приятелите си Китай и Русия, които са били с нея по време на пандемията от коронавируса и подкрепят нейната позиция за Косово.

По неокончателни данни на вчерашните избори води Сръбската прогресивна партия с 63,35 процента, следвана от Социалистическата партия на Сърбия с 10,67 процента при избирателна активност 59,43 процента.