Президентът на Сърбия и водач на листата "Александър Вучич - за нашите деца" Александър Вучич гласува днес в Нови Белград и изрази надежда, че голям брой граждани на Сърбия ще използват правото си на глас. Той обяви, че ако листата му получи доверие, довечера ще представи своята програма и план за следващите четири години, предаде Танюг.

В Сърбия днес се провеждат парламентарни и местни избори.

Вучич изрази задоволство, че до момента не са регистрирани сериозни нередности и изборите протичат в демократична атмосфера, с по-малко инциденти от когато и да било в многопартийната демокрация в Сърбия.

Той заяви, че се надява на успех и на добър резултат.

"В зависимост от резултата ще имам или не право да говоря довечера за плановете за бъдещето", каза Вучич.

"Вярвам в успеха. Надявам се на добър резултат. Виждам хора на опашки в цяла Сърбия. Очаквам добра избирателна активност. Освен това за мен и като председател на партията е важно доколко хората ще оценят нашата работа и резултатите от предишните четири години, както и плановете ни за следващия период", каза президентът.

Премиерът Ана Бърнабич изрази надежда, че гражданите на Сърбия ще потвърдят днес, че са доволни от резултатите, постигнати в предишните четири години и че искат да продължат по пътя, трасиран още през 2014 г. Тя заяви, че няма да смята за неуспех каквато и да е избирателна активност.

"Това са специфични обстоятелства. Не бих казала, че смятам за неуспех каквато и да е избирателна активност", каза премиерът.

Запитана остава ли на поста премиер, Бърнабич отговори: "Не знам, наистина. Нямам надежди и очаквания. Очакванията ми днес са свързани с резултата и потвърждението на политиката на листата на Александър Вучич. Това е най-важно днес".

Министърът на външните работи и председател на Социалистическата партия на Сърбия /СПС/ Ивица Дачич заяви днес, след като гласува, че се надява изборите да преминат в демократична атмосфера, да допринесат за политическата стабилност на Сърбия в идния период и че очаква коалицията между СПС и Единна Сърбия да постигне по-добър резултат от този на предишните парламентарни избори.

Очакват ни тежки времена и още от утре трябва да се обърнем към решаването на важни държавни въпроси, продължи той.

Затова тези избори са важни за укрепване на политическата стабилност, а няма политическа стабилност без силни политически фактори, които да съставят правителство, и без стабилно парламентарно мнозинство. В този смисъл очаквам резултатите на тези избори", каза Дачич.

Освен в условия на пандемия, изборите се провеждат р при бойкот на главините опозиционни партии.