За първи път в историята на съвременна Гърция гръцки евреин беше избран за кмет, предадоха световните агенции.

65-годишният независим кандидат, лекар и университетски преподавател Моисей Елисаф спечели изборите в северния гръцки град Янина. Той получи 50,3 процента от гласовете на избирателите и спечели кметското място с подкрепата на 17 789 гласа, с 235 повече от опонента си Томас Бегас на втория тур на вота, провел се в неделя.

Елисаф заяви, че избирането му за един от 332-те гръцки кметове показва, че стереотипите и предразсъдъците в Гърция са преодолени. Централният съюз на еврейските общности в Гърция приветства избора на Елисаф и каза, че за гръцките евреи успехът му означава много важен крайъгълен камък в историята на еврейското присъствие както в Янина, така и в Гърция. Седемдесет и пет години след депортирането и избиването на около 2000 евреи от Янина, неговите граждани изпратиха силно послание срещу фанатизма и срещу антисемитизма, допълва съветът.

На 25 март 1944 г. нацистите депортираха евреите от Янина. Почти всички загинаха в газовите камери в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Почти всички гръцки евреи имаха същата съдба.

Сега в Гърция има около 6000 евреи при население 10,8 милиона души. В Янина евреите са около 50. В страната зачестиха в последните години антисемитските вандалски прояви, съвпадащи с възхода на вдъхновена от нацистите гръцка партия.

В Янина днес има около 50 евреи. През 2014 г. тогавашният германски президент Йоахим Гаук посети града и се извини за жестокостите, извършени от нацистите през Втората световна война. Тогава той беше приет от Елисаф, който по това време беше лидер на малката еврейска общност в града.