Румънският премиер Николае Чука подаде оставка и съобщи, че връща мандата на правителството. От този момент може да започнат процедурите за осъществяване на правителствената ротация, договорена между Национално-либералната партия (НЛП) и Социалдемократическата партия (СДП), пише Аджерпрес, като отбелязва, че това се случва за първи път в историята на Румъния след антикомунистическата революция от 1989 г., предаде БТА.

Съгласно процедурата оставката на Чука бе предадена на президента Клаус Йоханис, който подписа указ, чрез който министърът на правосъдието Каталин Предою поема временно правомощията на премиера.

"В съответствие с конституционните разпоредби президентът на Румъния взе под внимание оставката на г-н Николае-Йонел Чука и подписа указа за овакантяване на поста министър-председател в румънското правителство. Същевременно президентът Клаус Йоханис подписа указа за назначаване на г-н Мариан-Каталин Предою за временен премиер, който да изпълнява задълженията на министър-председател до сформирането на новото правителство", съобщиха от президентската администрация.

Президентът Йоханис е свикал парламентарно представените партии в президентския дворец Котрочени утре с цел определяне на кандидат за премиерския пост, посочи още президентската администрация.

Протоколът на настоящата управляваща коалиция предвижда този кандидат да бъде председателят на СДП Марчел Чолаку. 

Кандидатът за премиерския пост има 10 дни от момента на номинацията, за да поиска вот на доверие от парламента за състава и програмата на новото правителство.

Програмата и съставът ще бъдат обсъдени на съвместно заседание на Камарата на депутатите и Сената. След това парламентът ще гласува вот на довери на правителството с мнозинството от гласовете на депутатите и сенаторите.

Според регламента на двете камари на парламента датата на съвместното заседание се определя в срок от максимум 15 дни от получаването на програмата и състава на правителството.

Всеки кандидат за министър преминава през изслушване в съответните ресорни комисии на двете камари. След изслушването комисиите изготвят становище, което има консултативен характер. Ако някой от кандидатите получи отрицателно становище, номинираният за премиер може да предложи друга кандидатура или да запази първоначалната.

След завършването на дебатите се гласува вот на доверие на новото правителство. Вотът е таен и се гласува с топчета (всеки парламентарист взема бяло и черно топче и ги пуска в урни със същите цветове, като пускането на бяло топче в бяла урна и черно топче в черна урна означава вот "за", а на бяло топче в черна урна и черно топче в бяла урна означава "против" - бел.ред.).

Решението на парламента за даване на вот на доверие на правителството се подписва от председателя на Камарата на депутатите и председателя на Сената и се предава на президента на Румъния за пристъпване към назначаване на новото правителство.

Според конституцията министър-председателят, министрите и останалите членове на правителството трябва да положат клетва индивидуално пред президента на страната. От този момент правителството и всеки от министрите започва да упражнява мандата си.

Председателят на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку коментира, че Румъния е укрепнала демокрация и за първи път лидерите на най-важните партии са спазили обещанията си.

"Благодаря на председателя на НЛП, г-н Николае Чука, допреди няколко часа министър-председател на Румъния. От моя гледна точка Румъния е укрепнала демокрация след този жест, направен от г-н Николае Чука днес. За първи път лидерите на най-важните политически партии в Румъния спазиха едно дадено обещание и не можем да не похвалим това решение", заяви Чолаку.

Той каза, че се радва затова, че двамата с досегашния премиер са намерили "най-добрите решения за спиране на стачката в образованието, така че децата да могат да проведат изпитите според вече известната програма, без големи промени".

Попитан за възможни промени в коалиционния протокол, лидерът на СДП каза, че "политическите споразумения се правят, за да се създаде мнозинство, мнозинството в момента е съставено от СДП, НЛП и искахме тогава и продължаваме да искаме и сега по-широка коалиция, както с малцинствата, така и с Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР)". "Политиката означава и преговори", отбеляза още Чолаку.

Той добави, че е нормално да запази в следващото правителство министрите, които са постигнали добри резултати. Чолаку също така изрази надежда, че най-късно до четвъртък новото правителство ще получи парламентарния вот за встъпване в длъжност.