Ротацията на правителството в Румъния се отлага заради стачката на учителите, съобщи настоящият министър-председател на страната Николае Чука. Това още едно доказателство за провала на това правителство, реагираха от опозицията.

"Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблема с учителите и стачката и протестите не спрат", съобщи на извънредна пресконференция Николае Чука, предаде БТА.

Учителите в Румъниия са в обща стачка от 22 май. Те настояват за увеличение на заплатите. Правителството предложи увеличение на възнагражденията, но синдикатите го отхвърлиха. Вчера в Букурещ се проведе поредния масов протест на учители. За 30 май е насрочена нова демонстрация.

Отлагането на ротацията на премиерския пост е още едно доказателство за провала на това правителство, заяви председателят на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" Каталин Друла, цитиран от Аджепрес.

"Слушах с учудване изявленията на (премиера Николае) Чука и (лидера на социалдемократите Марчел) Чолаку. Те са лидери, напълно откъснати от реалността. Пет месеца говорят само за тази ротация, кой какво министерство получава, какво е политическото бъдеще на г-н Чука. Правителството на СДП-НЛП е правителство на провала", заяви Друла.

Той коментира, че в деня, в който е трябвало да стане ротацията, се случва първата обща стачка в образованието за последните 18 години и учителите са на улицата, училищата са затворени, а децата са вкъщи.

Друла поднови призива към Николае Чука и Марчел Чолаку да гласуват в понеделник в парламента за увеличението на заплатите на учителите и за премахването на специалните пенсии, "ако наистина ги е грижа за проблемите на хората, а не за политическите преговори".

"Имаме законите, имаме гласовете, ако Чука и Чолаку искат да направят нещата както трябва, в понеделник можем да разрешим тази криза, така че децата да могат да се върнат в класове", завърши Каталин Друла.

Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през есента на 2021, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно. Според споразумението Николае Чука трябва да бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку - председател на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия.