Призив за ислямска молитва прозвуча днес за първи път от джамията в град Кьолн - една от най-големите в Германия, предаде АП.

Властите в четвъртия по брой на населението германски град позволиха миналата година на джамиите да кандидатстват за разрешение за призив за молитва с максимална продължителност от пет минути във времето между 12 и 15 ч. в петъчните дни, с определено ограничение за силата на звука в зависимост от местоположението.

Това няма да е първият път, когато в Германия прозвучава ислямски призив за молитва, но в случая става дума за особено известен храм. Централната джамия в Кьолн е съвременна сграда с две високи минарета, разположена на оживен път близо до центъра на града, който има една от най-големите мюсюлмански общности в страната.

Джамията е управлявана от Турско-ислямския съюз за религиозни въпроси и беше открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2018 г.

Съюзът заяви, че в сряда е било постигнато споразумение с градската управа за двегодишно пробно излъчване на призива.

Мюсюлманите се молят в централната джамия в Кьолн, Германия, петък, 14 октомври 2022 г.

Снимка: AP/БТА

До момента призивът за молитва се чуваше само вътре в джамията, а сега ще бъде излъчен по високоговорител и ще може да се чуе извън сградата. Властите обаче определиха силата на звука да бъде ограничена до 60 децибела за жителите наблизо.

Според кмета на Кьолн разрешаването на призива за молитва показва, че градът цени многообразието. Наложените ограничения върху проекта обаче свидетелстват за деликатността на въпроса. А самото построяване на джамията в края на първото десетилетие на 21-и век предизвика съпротива от десни групи, тогавашния архиепископ на Кьолн и други, отбелязва АП.