За първи път българин се кандидатира на избори във Великобритания. Това стана ясно, след като Лейбъристката партия на Великобритания обяви номинациите си за съветници в местния вот, който предстои през май.

Нишан Джингозян ще бъде кандидат в лондонския район Енфийлд. Ако бъде избран, той ще стане не само първия общински съветник от български произход в тази страна, но и един от малкото европейци на такава позиция, съобщи NewsBG.

,,Не бих се кандидатирал за изборен пост във Великобритания, ако не се чувствах уверен, че притежавам знания и опит, които мога да предложа. Към това решение ме подтикна и липсата на политическо представителство на българската общност в Обединеното кралство. Над 320 000 български граждани живеят във Великобритания, а нямаме представителство на политическо ниво. Това е огромен проблем за общност, която изпитва определени затруднения в процеса на интеграция", коментира сънародникът ни при обявяването на номинацията.

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морския град и Кингстън юнивърсити в Лондон. Живее във Великобритания от 22 години. Работи в системата на държавната администрация. Член е на работна група към Foreign and Commonwealth Office във Великобритания и на работна група към ПЕС - PES Migration and Integration Network. Основател е на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

"Признавам, че си задавах въпроса - да си българин, кандидат за поста - преимущество ли е или недостатък? За съжаление аз не разполагам с лобито, с което другите общности в Лондон разполагат. Познавам задочно още само един член на Лейбъристката партия, който е от България. Няма да мога да разчитам и на гласовете на българската общност в Лондон. В района, който представлявам, живеят много малко българи", коментира Джингозян.