Великобритания изпадна в абсолютен хаос, от който никой не е наясно как да се излезе. Политиците знаят какво не искат, но не знаят какво искат. Затова Обединеното кралство върви към развод с ЕС без сделка. Втори референдум като че ли е най-добрият изход, според Нишан Джингозян, инициатор и съосновател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон*. Пред Dir.bg той сподели какво се случва във Великобритания и има ли Тереза Мей полезен ход.

- Очаква се вотът на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей, поискан от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, да е неуспешен, нали така, г-н Джингозян?

- Да, такива са очакванията - вотът да не мине. Това автоматично означава, че процедурата за Брекзит продължава. Но това, което трябва да се отбележи, е, че няма парламентарна подкрепа, няма дори една партия, която единодушно да подкрепя сделката, която Тереза Мей постигна и предложи. И най-вероятно, ако нищо не се промени до датата на напускане на ЕС, най-вероятно Великобритания ще напусне ЕС без сделка.

- Това означава ли, че другият вариант - отлагане, удължаване на периода за Брекзит след 29 март 2019 г., е невъзможен?

- От вчерашния ден стана ясно, че няма политическа партия, която да иска удължаване на този период. Всъщност това, което обединява партиите, е, че всички знаят какво не искат: не искат тази сделка. Но това, което също ги обединява, е че те не знаят и какво искат. Причината е, че интересите са много разностранни, дори половината от депутатите на лейбъристката партия подкрепят сделката, другата - не, част от тях искат втори референдум. Зависи какво ще се случи тази вечер, но ако вотът е неуспешен, както се очаква, най-вероятно Великобритания ще напусне ЕС без сделка.

- Какви ще са последиците от такова напускане, погледнато от Лондон?

- Катастрофални! Особено за икономиката на държавата. И за тези почти 250 000 (по неофициални данни) български граждани, които живеят във Великобритания. Това е така, защото ако се стигне до напускане без сделка, въпреки че ни беше обещано многократно, статутът на гражданите на ЕС, които живеят в страната, няма да бъде гарантиран.

 - Все пак Тереза Мей сигурно има "план Б", който да предложи на депутатите, вероятно нови преговори с ЕС...

 - Няма "план Б"! Няма. Това беше въпросът, който вчера бе задаван от от медиите на всички, навсякъде и по всяко време. Много съм скептичен и че ако вотът на недоверие успее и лейбъристите на Джереми Корбин сформират правителство, ще успеят да договорят с ЕС по-добри условия от вече предложените от Тереза Мей. Моето лично предпочитание е втори референдум, с който да се излезе от ситуацията.

- Какви са настроенията за такова второ допитване и какво би променил то?

- Една част от поддръжниците на оставането в ЕС подкрепят тази идея, но има и голяма част, която не я подкрепя, включително премиерът и правителството. Те се мотивират с това, че разделенията ще се задълбочат. Истината е, че във Великобритания цари политическа криза, тотален хаос, дори министър-председателят не знае каква е следващата стъпка. Скептичен съм към позицията на Корбин, който казва, че може да договори по-добри условия, защото ЕС беше категоричен, че това което е договорено, е това, което е договорено и повече отстъпки не могат да се направят.

Ако все пак се стигне до втори референдум, една от опциите трябва да бъде оставане в ЕС, защото за последните две години и половина след референдума общественото мнение във Великобритания кардинално се промени. То сега разполага с информация, каквато преди нямаше. Освен това фактите са налице: най-големите банки в страната се местят главно в две дестинации - Франкфурт и Париж. Към днешна дата 800 млрд. лири са напуснали Великобритания, това е огромна сума.

И не само това. Оказа се, че всичко обещано в кампанията около референдума се оказа, че не е истина: не може да си част от тази общност и да наложиш ограничения примерно за българи, които ще работят или посещават Великобритания. Не беше споменато и че тази нова процедура за придобиване на нов имиграционен статус - през която всички граждани на ЕС ще трябва да преминат, ще бъде платена. Беше лансирано, че гражданите на ЕС автоматично ще получат статут, който ще гарантира правата им - но това не е вярно. Така че един нов референдум може би ще реши тези и други подобни проблеми.

- Кога би могъл да се проведе такъв референдум, според Вас? Разбира се, той ще е възможен при евентуално отлагане - след 29 март.

- Това е труден за отговор въпрос. Едва ли някой би могъл да му отговори сега. Ще трябва да се отложи Брекзит, но и да се мине през одобрението на всички държави членки на ЕС.

Очаквайте: Как Брекзит ще засегне правата на българите и на всички други граждани на ЕС във Великобритания

*Нишан Джингозян живее и работи във Великобритания от двайсет години след завършване на Кингстън юнивърсити в Лондон. Работил е в Националната здравна система на Обединеното кралство, а в момента отговаря за програми за социална интеграция на етнически малцинства в две от кметствата в Лондон. Съосновател на Български център за социална интеграция и култура - Лондон.