Пет вторични труса с магнитуд между 4,4 и 4,8 са станали тази нощ в района на град Палу в засегнатия от силните земетресения преди две седмици окръг Елязъг, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Сеизмичната активност след двата силни труса на 6 февруари от 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш остава висока.

В района на град Палу бяха регистрирани пет силни вторични труса с магнитуд 4,8, 4,7, 4,6, 4,5 и 4,4.

Според информацията на сайта на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) земетресение с магнитуд 4,7 е станало в 03.37 ч. (02.37 ч. българско време) на дълбочина 11 километра. Две минути по-късно в същия район е регистрирано друго земетресение с магнитуд 4,8.

В 04.07 ч. (03.07 ч. българско време) в Палу е бил регистриран друг трус с магнитуд 4,6 по Рихтер.

В 05.29 ч. (04.29 ч. в България) е станало земетресение с магнитуд 4,4, а в 06.45 ч. (05.45 българско време) - с магнитуд 4,5.

Жертвите на разрушителните трусове в Турция вече са почти 41 000, по последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации, и повече от 44 370 заедно със загиналите в Сирия.

Турските власти ще продължат спасителните операции само в районите на Хатай и Кахраманмараш.

Съединените щати ще предоставят още 100 милиона долара в помощ на пострадалите в Турция и Сирия. Половината от американската помощ - 50 милиона долара от помощта ще бъдат насочени за спешни фондове в подкрепа на бежанците и мигрантите, а останалите ще бъдат за хуманитарна подкрепа, уточни американският държавен секретар Антъни Блинкън, който посети Турция. Президентът Джо Байдън вече обяви спешна помощ от 85 млн. долара за Турция и Сирия.

НАТО изпраща около хиляда контейнера в Турция за настаняване на останали без дом след земетресенията.

Обединените арабски емирства продължават да предоставят хуманитарна помощ на засегнатите от неотдавнашното земетресение в Сирия и Турция за единадесети пореден ден, предаде новинарската агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) - УАМ. За Сирия отпътуваха общо 76 самолета, доставящи 2535 тона хуманитарни продукти, а 42 самолета с 840 тона помощ пристигнаха в Турция. В рамките на операцията общият брой на полетите, превозващи 3375 тона храна, медицински консумативи и палатки за подслон, достигна 118.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи днес ще посети Турция в качеството си на председател на ОССЕ. Целта на визитата е да подпомогне усилията за увеличаване на хуманитарната помощ.